搜索

釣沙鑽既最佳地點

順仔 發表於 6/6/2008 21:35:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
之前見有師兄討論過釣沙鑽既最好時間
不如又討論下釣沙鑽既最佳地點丫
但唔係討論邊區邊個沙灘多沙鑽
而係希望各位師兄師姐探討下邊類型既沙灘多沙鑽棲息
咁樣我地先可以真正學到野
以後就可以靠自己去分辨邊D係屬於釣沙鑽既好釣點喇

尋日去左一個水清沙幼既沙灘
水清見底,沙仲幼過洗衣粉
奈何一D咁靚既地方係無沙鑽釣既
之前請教左一D靠海搵食既前輩
佢地都教識左小弟小小搵釣點既心得
發覺都幾準確
如果各位師兄有咩心得可以分享下既
我相信各位網友都會獲益良多
zz9413 發表於 6/6/2008 23:32:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
順仔 轉左玩沙鑽呀

沙鑽我都玩過一段長時間 不過都很久之前的事了

小弟愚見
沙鑽喜歡居住於水清沙幼既沙灘
但此沙灘要長, 冇排, 浪細, 水淺, 水流微or冇流為佳
如有船車來車去 就要轉位喇 (水面靜為主)
沙鑽喜歡在 1 - 2m 水深處覓食及暫居
水暖活性高 水凍就會游回深海

評分

參與人數 2金幣 +150 收起 理由
歐穎海 + 100 有用資料!!
順仔 + 50 你果然係釣魚博士

查看全部評分

樓主| 順仔 發表於 7/6/2008 00:13:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 zz9413 於 2008-6-6 23:32 發表
順仔 轉左玩沙鑽呀

沙鑽我都玩過一段長時間 不過都很久之前的事了

小弟愚見
沙鑽喜歡居住於水清沙幼既沙灘
但此沙灘要長, 冇排, 浪細, 水淺, 水流微or冇流為佳
如有船車來車去 就要轉位喇 (水面靜為主)
沙鑽喜歡在 ...

又唔係話轉玩沙鑽既
只係近排越來越鐘意投釣拋出去果下
咁就想徵詢下各位師兄意見姐

我岩岩識你果時都估到你肯定唔止FIT魷叻架喇
好肯定你釣魚都一定有返咁上下功夫
哈,估唔到第一個回到我POST既人就係你
真係SURPRISED
triggerfish 發表於 7/6/2008 08:33:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 的帖子

其實想知都唔係甘難,現今有internet哩樣野已方便好多,介紹一個方法比新手, 香港都有類似資料庫,新手不仿多睇。對你去到新釣場要決定釣組和餌有很大幫助。

轉自於臺灣魚類資料庫

學名         
Sillago sihama           

命名者         (Forsskål, 1775)         棲息深度         0 - 60 公尺
中文名         沙鮻         有毒魚類         否
科中文名         沙鮻科         經濟性         是
科號科名         F354 Sillaginidae         食用魚類         是          大陸名         多鱗鱚
模式種產地         Luhaja, Red Sea          觀賞魚類         否          俗名         沙腸仔、kiss 魚
世界分布         印度至西太平洋          台灣分布         西部、南部、北部、東北部、澎湖
最大體長         30 cm          棲息環境         砂泥底、河口、淡水、近海沿岸、潟湖
同種異名         Atherina sihama, Platycephalus sihamus, Sciaena malabarica, Sillago acuta, Sillago erythraea, Sillago ihama, Sillago lutea, Sillago malabarica, Sillago sehama, Sillago vincenti
英文俗名         Silver sillago
瀕危狀態         不在IUCN瀕危名單中   
形態特徵         體呈長圓柱形,略側扁,由第一背鰭向前有長而尖之頭部,向後有逐漸纖小之尾部。口小,開於吻端,上下頜和鋤骨上有帶狀細齒,但口蓋骨、腭骨及舌上均無齒。主鰓蓋骨小,有一短棘;前鰓蓋骨後緣垂直,平滑或略有鋸齒,下緣水平。鰓膜在頭側與另一側會合。體被小形櫛鱗,鱗片易脫落;頰部具鱗2列,皆為圓鱗;側線完全,呈單一列,略形彎曲,側線鱗數67-72,側線上至背鰭起點鱗列數5-6。具兩枚背鰭,第一背鰭具XI硬棘;第二背鰭I硬棘,20-23軟條。臀鰭有 II弱棘,21-23軟條,與第二背鰭相對;腹鰭正常,其外緣硬棘不鼓起;尾鰭後緣截平或淺凹。鰾發達,前端有一向前延伸物,並各有一條管狀延伸物向鰾兩側延伸至後部,其上佈滿血管;後端分叉為二。脊椎骨數:腹椎14,血道弓門2-8,尾椎12-18,共34。頭部至體背側土褐色至淡黃褐色,腹側灰黃色,腹部近於白色。各鰭透明;背鰭軟條部具不顯黑色小污點;胸部基部無黑斑。

棲所生態         沿岸的小型魚類,主要棲息於泥沙底質的沿岸沙灘、河口紅樹林區或內灣水域,甚至淡水域。當遇到危險時會將自己埋藏在沙中。主要攝食多毛類、長尾類、端足類、糠蝦類等

地理分布         分布於印度-西太平洋區,西起紅海、南非,東至新幾內亞,北至日本,南至新加勒多尼亞。台灣分布於南部、西部、北部及澎湖沿海。

漁業利用         高級食用魚,具有經濟價值,常為底拖網、流刺網捕獲,也是

灘釣的重要對象之一。一般都沾粉油炸而食,味道鮮美。

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
順仔 + 50 多謝你既回復

查看全部評分

樓主| 順仔 發表於 7/6/2008 12:05:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 triggerfish 於 2008-6-7 08:33 發表
其實想知都唔係甘難,現今有internet哩樣野已方便好多,介紹一個方法比新手, 香港都有類似資料庫,新手不仿多睇。對你去到新釣場要決定釣組和餌有很大幫助。

轉自於臺灣魚類資料庫

學名         
Sillago sihama        ...

唔該晒你師兄,D資料確實好有用
其實我都有上網搵過下D資料
真係好方便,又豐富
同埋今次開呢個POST想得到既唔係官方答案
而係各位師兄師姐作釣既經驗同心得
始終個個地區都可能有D唔同
之前有位沿海作業既老前輩就教過我
佢話響香港想釣沙鑽要搵沙粗糙既沙灘
而且附近最好要有沙泥底
確實我響呢D地方都釣過唔少沙鑽
亦好似zz9413師兄咁,佢既心得亦非常實用
連水流同水溫都講埋
我知道有好多師兄師姐都玩左好耐投釣
只係佢地好似都絕少出聲
希望今次多D人回下呢個POST
等各位網友以後搵位都易D啦
zz9413 發表於 7/6/2008 12:32:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我起初覺得投釣無技巧 玩玩而且
但後來先知 投釣的技巧係對象魚
意思係 你想釣到甚麼魚種
因為吾同魚種 有吾同習性 覓食處 及 季節
要因應對象魚而尋覓釣點
這一點較難掌握
需要經驗累積

所以小弟覺得投釣易 釣對象魚難
 樓主| 順仔 發表於 7/6/2008 12:42:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 zz9413 於 2008-6-7 12:32 發表
我起初覺得投釣無技巧 玩玩而且
但後來先知 投釣的技巧係對象魚
意思係 你想釣到甚麼魚種
因為吾同魚種 有吾同習性 覓食處 及 季節
要因應對象魚而尋覓釣點
這一點較難掌握
需要經驗累積

所以小弟覺得投釣易 釣對象 ...

係呀,釣到魚真係唔難
但睇下釣到乜野魚啦
有時成串釣組一次過上幾條都係沙立仔
都唔知釣黎做乜。。。。。。。。。
zz9413 發表於 7/6/2008 12:45:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 順仔 於 2008-6-7 00:13 發表

又唔係話轉玩沙鑽既
只係近排越來越鐘意投釣拋出去果下
咁就想徵詢下各位師兄意見姐

我岩岩識你果時都估到你肯定唔止FIT魷叻架喇
好肯定你釣魚都一定有返咁上下功夫
哈,估唔到第一個回到我POST既人就係你
真係SUR ...

順仔 你對我的評價太高了
我只是對釣魚有好大興趣
釣齡及經驗比你多一點而且
談不上博士
見笑了
triggerfish 發表於 7/6/2008 13:00:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 6# 的帖子

要知既野其實一D都唔少,優閒玩魚仔唔計。有左目標魚候幾本上要上知天文下知地理,從係唔係季;到個一日適唔適合去;去邊度;揀乜杆乜餌帶去;去到候又要因地型流水選擇釣組釣法......等等。你都唔好話易。
zz9413 發表於 7/6/2008 13:14:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 triggerfish 於 2008-6-7 13:00 發表
要知既野其實一D都唔少,優閒玩魚仔唔計。有左目標魚候幾本上要上知天文下知地理,從係唔係季;到個一日適唔適合去;去邊度;揀乜杆乜餌帶去;去到候又要因地型流水選擇釣組釣法......等等。你都唔好話易。 ...

所以話經驗累積好緊要架