搜索

灘釣安全事項

leoncody2639 發表於 8/4/2008 12:02:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
1)拋投時勿走近海邊,以免突然來的暗湧及大浪捲走
2)遇上颱風時請勿進行釣魚活動!
3)拋投時要注意沙灘上及海面有否泳客,以免傷及他人
4)當暴時警告或雷暴警告生效時,請勿進行垂釣!
5)在沙灘上,小心地上貝殼及碎石,切勿赤腳在沙灘上走動!
6)在灘釣時要注意自己的財物,小心扒手!
7)請勿到人多擠逼的沙灘作釣!
8)當陽光猛列時應帶偏光太陽眼鏡保護雙眼!
9)夏天進行灘釣,須帶備充足水份飲用,以免中暑!

如上述不足,歡迎各位師兄師姐提供!

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
DriftsinkAngler + 50 我好贊同!!

查看全部評分

naobao 發表於 8/4/2008 12:42:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我自己就唔建議泳季喺公眾泳灘範圍玩,
D大人識避,細路仔好奇就好危險!!
 樓主| leoncody2639 發表於 8/4/2008 13:01:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

爆叔!放心喎香港圍左防鯊網同有救生服務ge泳灘,係全年365日唔比釣魚,違例者會被檢控!所以只可去d癈棄沙灘釣魚!而且癈棄沙灘比較無咁多人!
naobao 發表於 8/4/2008 13:17:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-4-8 13:01 發表

爆叔!放心喎香港圍左防鯊網同有救生服務ge泳灘,係全年365日唔比釣魚,違例者會被檢控!所以只可去d癈棄沙灘釣魚!而且癈棄沙灘比較無咁多人!

我唔係講喺泳灘入面,係講附近嘅地方!!
玩吓腳邊都無所謂,遠投就唔好!!
 樓主| leoncody2639 發表於 8/4/2008 13:26:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-4-8 13:17 發表

我唔係講喺泳灘入面,係講附近嘅地方!!
玩吓腳邊都無所謂,遠投就唔好!!

咁又係!
細ming 發表於 8/4/2008 19:08:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
雖然香港冇乜機會  但係其他國家唔清楚  
如果水冇啦啦退得好快  一定要走 因為之後會有海潚 發生
南亞大海潚就係咁死左無數人
pong814 發表於 10/4/2008 12:16:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-4-8 13:01 發表

咁如果係防鯊網以外的位置投釣可以嗎?
 樓主| leoncody2639 發表於 11/4/2008 13:10:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 pong814 於 2008-4-10 12:16 發表

咁如果係防鯊網以外的位置投釣可以嗎?
不可以,因為屬於沙灘管核氾圍內!
V廉ip 發表於 19/9/2010 22:08:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄可否比d釣得魚o既灘我地??唔該...