搜索

如何定義投釣版

naobao 發表於 30/3/2008 00:26:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
開左呢個試版一段時間之後...
雖然唔係好多師兄發表過有關玩投釣嘅心得,
不過都好多謝幾位有心人師兄傾盡所知,提供好多個人經驗!!
正如Kido師兄所講,定義一種釣法係一個痛苦過程.....
"投"呢個字實在太廣泛....我諗由有用魚竿魚絞開始,
都已經有呢個動作....可以話係用竿用絞釣魚之基本.....
各種玩法都係由此而衍生出黎...
所以本網先至有咁多種釣法版區,俾各位去專攻討論某一種玩法!!
點解要開呢個新版??當然唔係單單十狂師兄叫我開我就開...咁簡單喇..
只要有一種專門玩法喺香港有得發展及推廣,
我都希望可以俾個位置專門咁去討論,無論起源係台灣又好,日本又好,香港或大陸都好....
我參考過唔少釣魚資料及了解過香港情況...
我都同意華少所講,此版我會決定將討論範圍初定喺灘投!!
至於有關其他拋投技術,釣組及用餌討論,
就請各釣友到相關版區發表!!!
講釣怪獸對應就請到"石鯛及重磯"區,
拋路亞就到假餌區,
一般碼頭石駁沈底,無論遠近,請到"其他釣法"區討論,
如果係講古仔,就請到"魚樂台"!!
既然要分,就分得清楚D,
既然要玩,就玩得精D!!
相信好多人都明白箇中原因,
正如大部份人想Fit魷都想買支魷竿!!

但我仲未正式改版...
對於上述我所建議,希望待各位有所回應之後,
再作最後修訂,正式版先出場!!
歐穎海 發表於 30/3/2008 00:39:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好!有心人仕,積極支持!
whero 發表於 30/3/2008 01:05:18 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東珠海
投釣嚴格意義上來說,確實是沙灘投釣,主要對象魚為沙錐,黃花,比目魚等,在日本常有沙灘投釣比賽,更有專門競投遠投比賽,據說遠投競技有可能列入奧運的表演賽項目
其實沙灘投釣也有相當的技巧,無奈香港或澳門珠三角一帶都不盛行,希望此版能帶動投釣的風氣
 樓主| naobao 發表於 30/3/2008 01:06:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 whero 於 2008-3-30 01:05 發表
投釣嚴格意義上來說,確實是沙灘投釣,主要對象魚為沙錐,黃花,比目魚等,在日本常有沙灘投釣比賽,更有專門競投遠投比賽,據說遠投競技有可能列入奧運的表演賽項目
其實沙灘投釣也有相當的技巧,無奈香港或澳門珠三角一帶 ...

師兄,講出我所想....
leoncody2639 發表於 30/3/2008 01:27:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
灘釣唔係你們想象中咁簡單,唔一定釣小物,外國灘釣有玩魔鬼魚同鯊魚!至於攻略,遲d才Post出來!勿切留意!
leoncody2639 發表於 30/3/2008 01:29:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-3-30 00:26 發表
開左呢個試版一段時間之後...
雖然唔係好多師兄發表過有關玩投釣嘅心得,
不過都好多謝幾位有心人師兄傾盡所知,提供好多個人經驗!!
正如Kido師兄所講,定義一種釣法係一個痛苦過程.....
"投"呢個字實在太廣泛....我諗 ...

好似當C兄都有叫!
 樓主| naobao 發表於 30/3/2008 01:35:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-3-30 01:27 發表
灘釣唔係你們想象中咁簡單,唔一定釣小物,外國灘釣有玩魔鬼魚同鯊魚!至於攻略,遲d才Post出來!勿切留意!

十狂師兄,究竟你知唔知,明唔明我講D咩野....
灘釣亦唔係你講得咁簡單...
呢個世界唔係話釣小物就唔好玩,
唔一定要釣魔鬼魚同鯊魚先過癮架!!
我講嘅係釣法攻略....講嘅係對應...講嘅係點定義一個新版....
TEN69 發表於 30/3/2008 01:43:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-3-30 01:35 發表

十狂師兄,究竟你知唔知,明唔明我講D咩野....
灘釣亦唔係你講得咁簡單...
呢個世界唔係話釣小物就唔好玩,
唔一定要釣魔鬼魚同鯊魚先過癮架!!
我講嘅係釣法攻略....講嘅係對應...講嘅係點定義一個新版.... ...

爆叔唔好咁勞氣,
好多師兄都會明白架喇。
TEN69 發表於 30/3/2008 02:18:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-3-30 01:27 發表

呀十狂哥哥仔:
我真係太尊重您喇,您狂野既態度,真係令我深深體會。
不過而家講緊香港灘投,
閣下講下講下講到外國魔鬼魚咁緊要,
好似離晒罩咁喎................
承承 發表於 30/3/2008 13:37:45 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
灘投係香港都好多人玩,但係對應的小物配件就很少釣具店有得賣