搜索

[其他] 淡水版一D好意見

naobao 發表於 16/7/2010 02:06:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
收到一位愛好淡水嘅網友寶貴意見,
實在覺得好值得同大家分享!!
睇得出係好有HEART嘅睇法,
希望大家認真參考一吓...

全文無修正分享!!
1)釣點遊踪, 台釣好去處, 由易到難
eg.
第一站,  樂記, 第二站歐陽, 第三站臭河出事位, 第四站南生圍, 第六站水尾, 第五站天水圍陳記, 第七站錦田鄉村俱樂部.....最後玩水庫....終极是鹹塘or 碼頭台釣
(好多嘢唔講唔知, 有d人以為淨係香港得樂記)

2)台釣短片製作比賽(10mins為限)
...., 到時下一期台釣班, 你可以攞埋notebook show video...,
唔洗吓吓用口講, 視覺比聽覺更易腦入)

3)季度比賽, 一年四季篇,
( 一來唔會俾人話抄襲其他馬拉松形式...)
(綜合巳搞, 鼻涕稍後, 網紋是秋後, 白鲗是冬天, 可唔可以弄多一兩個 持續性比賽呢?)

(以年終作結, set 定來年巨非賽吧 假設, 每季搞兩場, 選最高分一場分數作結算,
(1)非易釣!(2)新手一次失敗, 可以下次翻身(3) d人熟咗氣氛更好, 唔靠活動好難熟
(4)持續性是可以使人中毒的....)

5)約腳問題
要使人知道討論區約腳不可, 活動區約腳才行, 新會員其實會混亂, 你知你個網幾多嘢睇先得嫁...每區版面均設"約腳區or 聊天區", 刪減一d小人瀏覽項目, 更可把一大堆資料性但又佔版面不少位置之物歸納到 "學習區", "資訊區",
(不化繁為簡, 一步到位, 無耐性之新人會唔耐煩)
★極樂★ 發表於 16/7/2010 04:49:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
支持好意見
無名 發表於 16/7/2010 06:37:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
網主好像約腳那欄是你今天講我才知!
wongkwoktou 發表於 16/7/2010 15:22:42 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
精簡結構係好事
鱼来鱼去 發表於 16/7/2010 20:27:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我顶
hideson 發表於 17/7/2010 00:47:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
每區版面設約腳區我覺得十分好
可以唔使係咁每個人都pm
同埋有時一d唔識ge釣友都可能約到一齊

對於新人學台釣問題
我覺得網上實在太多教學資訊
但係好多時搵依d資訊其實浪費左好多時間睇埋同一樣的東西
同埋各人的釣魚方法都有分別
令到我岩岩學台釣其實都幾亂

同埋教學短片大多是國語的
雖然大部份人都聽得懂國語
但係學習的興趣一定冇睇廣東話學學片咁正
 樓主| naobao 發表於 17/7/2010 06:04:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
喺度我要好多謝馬田哥哥給予咁好意見!!
話說昨晚PM佢,因為佢有違規情況出現,
所以妖佢兩野,順便問吓佢有乜意見俾我,
點知佢好認真打咁大段字...真感動!!
咁嘅情況,無可能唔同大家分享,
對於佢嘅提議,我都有小小個人睇法回應...

1) 關於釣點問題,我同意要做好D,盡量為入門新手開方便之門,
但我覺得要加埋用餌資訊先至有好D嘅作用,
邊度...幾時...釣乜...用乜...
有基本參考資料,對新手有用呀!!

2) 製作短片已經列入左要做嘅項目,
早前亦提及過,無論乜野釣法,
新手入門知識係放棄用文字架喇,
希望慢慢做到目標喇!!

3) 比賽方面...
經過今年度試辦第一次台釣賽經驗,
我亦有打算明年會攪年度計分玩法,
全年包括4-5場,當然唔會淨係玩魚場,
想包括以下分站...
2-3場唔同地點,型式魚場賽(會沿用PK賽制,不過改為全體對決,上下午各一場計分)
臭河一場,水塘一場
玩開嘅白鯽牙較賽就取消,歸入年度賽內其中一場,
至於網紋賽會否都納入就考慮緊...
小弟亦會盡量構思多d有趣味嘅小比賽等大家參與

4-5) 其實過往係有考慮過各種釣法版都有活動約腳區,
不過係擔心管理工作做得唔好,
經過呢個帖再次提出黎,我亦整晚思考呢個問題...
魚樂網唔係釣會組織,有時凝聚力係差一d,
大家可能當網站係資訊收集地方多過聚腳地方,
要盡量方便志同道合釣友交流亦係十分正確發展方向,
所以我決定會由淡水版試行獨立活動約腳子版,
不過咁嘅安排就需要搵多D網友幫手做版主...
而整個版區架構亦會作更資訊個性化修改,
若試行效果良好,其他釣法版亦會作出相同優化!!

有一個事實,任何釣法要推廣,離唔開...要配合時勢,作出合適變化,
亦較喜歡將資訊整理,清楚明白咁公開俾釣友參考,
我地亦唔係釣會,亦唔會要求拜師學藝,
更唔喜歡將事情說得玄之又玄...
依家釣魚...為乜??無非求好玩,玩得過唔過癮,玩得有無型,
有感而發講兩句...小弟由開始有興趣玩台釣開始,
不斷睇過聽過唔少東西,有d亦係親耳所聞,
我只想將此好玩釣法,好好發展一吓,
如能夠在此聚到一班新一代釣手,經已十分滿足,
以上言論我無意對任何人士或組織作出批評,
如說話有刺痛的地方,敬請多多見諒!!
 樓主| naobao 發表於 17/7/2010 06:09:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

大俠,,因為你未試過喺度約人釣魚嘛
其實咁安排係有原因,我地都係想釣友多d參與其他釣魚活動,
如果放入專版內,無玩過嘅人,未必入去睇!!
不過依家要兼顧玩開淡水釣友需要,
我唯有再諗諗計!!
 樓主| naobao 發表於 17/7/2010 06:24:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
每區版面設約腳區我覺得十分好
可以唔使係咁每個人都pm
同埋有時一d唔識ge釣友都可能約到一齊

對於新人學 ...
hideson 發表於 2010-7-17 00:47

咁樣安排活動約腳就凝聚力強d,
老實講,攪新手班又好,攪比賽活動都好,
人人都希望網友多d留喺自己網站交流,
人人都希望網站人氣旺盛,我都係一樣...
要做到成績都係要靠努力滿足大家需要!!

資訊方面,我地會努力做好d,
你地要繼續而支持呀...

拍片方面,我構思緊架喇,
如果到時要幫手,千其唔好推我!!
hideson 發表於 17/7/2010 07:05:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁樣安排活動約腳就凝聚力強d,
老實講,攪新手班又好,攪比賽活動都好,
人人都希望網友多d留喺自己網站交流, ...
naobao 發表於 2010-7-17 06:24

有得做男優拍下片又點會推你?
係都「推」其他野啦