搜索

點解決碎石駁淺灘養魚

yeenok405 發表於 21/3/2010 22:47:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
要就放...落冰箱
唔要就放...落海

咁就扣都唔洗帶=]
 樓主| DriftsinkAngler 發表於 21/3/2010 22:50:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 6# ahlok

搵唔到個大石洞有深水!  1尺水深都冇
 樓主| DriftsinkAngler 發表於 21/3/2010 22:52:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 8# billychan246

講多小小 ....  ^^
 樓主| DriftsinkAngler 發表於 21/3/2010 23:02:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 11# yeenok405

帶    冰箱  ......  咁我揀放魚!!!!   帶親都冇魚中
yeenok405 發表於 21/3/2010 23:05:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ahlok 發表於 21/3/2010 23:15:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁就搵個大發泡膠箱放少少水(條魚平放時鰓要露出水面少少)
最好放係d冇咁曬既位

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
DriftsinkAngler + 50 都好.... 揾到一個白COT但穿洞

查看全部評分

樓主| DriftsinkAngler 發表於 21/3/2010 23:15:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 15# yeenok405

唔帶先來中又想好似幟哥為食總師領咁煎封咸鮮 【一夜情】  囉!!!!  佢用鬚眉我用三葉唇魚!!!!  hEE hEE
billychan246 發表於 21/3/2010 23:20:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
生扣位一個樽,吾比魚沉!
生扣樽之後2尺位又一個!
生扣繩至水面又一個!
當然你落生扣位,吾好揀d大石位!
咁咪冇咁易沖埋石!
不過如果你果到有大浪,都係難搞!
再吾咪用個2公升水樽應該好難沖埋石邊位!!

評分

參與人數 1金幣 +150 收起 理由
DriftsinkAngler + 150 都係辨法

查看全部評分

gordon.889 發表於 21/3/2010 23:27:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用盡地理俾你物資就係{石頭}
下次試下帶定一個索袋
中魚後落扣然後索袋加石聚底就可啦走果時倒出石頭又可以袋埋魚走一石二鳥
不過你個魚扣一定要有水樽扣

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
DriftsinkAngler + 200 可行 ......

查看全部評分

亞多哥 發表於 22/3/2010 00:31:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
試過有次磯前打中條磅頭紅立, 點知朋友同我都冇帶生扣於是就地取材......見有個麻包袋 (類似裝米果d)冇穿冇爛又幾乾淨o下就放條立落去, 附近搵條爛繩穿住個袋就咁放入水度armarm浸過...由佢比d浪沖沖o下......如事者3粒鍾之後條立竟然鬼咁生猛.....最後佢好好彩返左屋企....but...奉勸大家, 袋吾可以亂用....下次自備___袋吧......:pp1:

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
DriftsinkAngler + 200 可行 ......

查看全部評分