搜索

[釣行] [現場直擊]碼頭釣獲龍躉

wild_dog 發表於 22/6/2009 12:11:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
天意難違,善哉善哉
好黑仔 發表於 22/6/2009 20:38:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
等我補張相先

登錄/註冊後可看大圖
唔明白 發表於 22/6/2009 22:45:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
嘩...放生魚都唔放過, 善哉善哉!!!
muimui415 發表於 23/6/2009 03:39:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
放生係好事,,圍住生船落網真沒人格
好垃圾d落綢網艇
llik 發表於 23/6/2009 16:07:18 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
放生係好事,,圍住生船落網真沒人格
好垃圾d落綢網艇
muimui415 發表於 2009-6-23 03:39
依D人真係好
巨物 發表於 20/1/2011 16:47:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
還有一條!! :fb14
萬寶路 發表於 20/1/2011 17:01:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
花尾係好邪架
alexomk 發表於 20/1/2011 18:17:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 27# 萬寶路

花尾點邪法,師兄可否講解
bigstone 發表於 21/1/2011 15:53:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
青衣碼頭呢期肯定爆釣(友) 咯..哈!
all-kind 發表於 21/1/2011 17:39:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

大家好似無發現尼個係09年的舊帖?

其實人人都想釣大魚, 不過最終卻陷入矛盾的現實中, 所以都想分享下.

打沉底釣大魚梗要用粗野, 因為中大野無得讓, 只有銷緊磅頂邊揚邊收,

否則就是入石, 過石, 清杯, 飛樁底等, 所以起碼要用大號竿(投竿20號以上),

粗絲(40以上), 石雕鈎, 池仔劑仔做餌, 試問一年遇此巨物都未必有一次的情況下,

魚仔又望門興歎, 仲唔獲獲龜, 有誰能堅持下去?

萬一俾你用組幼細野中左, 主絲及賴腳搭擋過粗, 咪輚炸竿收場.如何是好? 另有建議…………

講返躉躉先, 話說107月某某大叔用20號國產投竿, 石雕鈎, 雞攪, 捨棄鉛, 半條池仔,

在外突碼頭與石駁中間, 投腳邊. 竿頭微動, 好似魚仔攪攪陣, 怎料是大魚含細餌,

趙都唔使趙.
當條魚掉頭想趙完鬆之際, 當然dun 竿兼飛竿啦, 佢抽, 佢頂, 佢炸竿,

斷左一半, 沿著魚絲插到魚嘴.

佢即改用手拉絲, 互不退讓, 此時我從老遠跑來看, : 需否撈箕? : 梗係要啦! 又跑回來, 魚浦頭了, 似有108 斤之大班也, 旁邊的人個個話是青班.

放撈箕, 卻難撈到極, 兜尾尾在水深處, 兜頭頭有魚絲頂住, 好彩撈箕足有65CM 闊口,

網又成2尺深,
最後都成入網, 兩人齊心合力一齊上魚才上到地面, 放在地上一看,

是條超20斤的黃皮花尾躉
(後說回家過磅有26.5),CALL友人拉車仔叫貨VAN來取,

剩來破網變型撈箕架一個,
撈箕身幾乎收不回. 其實撈箕是我隊友的, 用之前又見唔到佢無得問下先, 夾在中間, 幾經討價還價,對方補80大元賠撈箕架. 還喃喃自語: 無撈箕都可拉石級位上…….

此時發覺平排另有2人用同樣方法作釣, 也有撈箕, 不過全程做引形人…..

OK OK KEY POINT 係黃昏夜水釣腳邊, 分分鐘中大獎, 但中魚7成是上天安排及魚的選擇,

上魚卻要有7成技術及架生才可, 佢個7成運, 我有份俾架........

及後, 講起在該釣位附近, 較早時巳經有人在石駁, 中條30斤的, 但合兩人之力,

尚走不出過石斷絲的悲慘結局.

再及後, 又在麗城聽一師兄咬牙切齒地說, 走了條2-30斤的青班,

我估都是同一水的躉躉,
因為離遠黑黑的一條班樣, 係人都以為是青班,

那敢侈想是花尾.

又再及後, 又聽說在同年11, 在起躉躉位, 又有人打沉底起條30幾斤的.

大家看到此處, 當然滿心狐疑, 那來這麼多躉躉呢?

依據食躉大叔所講, 當時在芝麻灣有一船隻, 裝滿躉躉, 及後沉船,

聽得人半信半疑, 直至年底,
與該水域的水警閒聊, 談到此事,

其中一個肯定地說沒有沉船之事, 更直指是該處的魚排走籠之固.

請左甘多, 純字仔, 好似無物力水吧?!

去相…………

20100709-4.JPG 20100709-1.JPG

啊, 好似我的腳毛多的的河

評分

參與人數 1金幣 +105 收起 理由
a.. + 105 好Q感性!!

查看全部評分