搜索

[其他] 大家點睇禁釣期去水塘釣魚既釣友?

honam0125 發表於 15/4/2009 17:17:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
係其他forum見到有人釣到好多大頭

雖然就話釣魚唔係殺人放火, 但係好似冇咁好
安份守已跟足規矩就睇人上魚
唔守規矩就有大魚釣

有一種吃不到的葡萄是酸的既感覺
7-UP 發表於 15/4/2009 17:34:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我會甘睇 , 別人走私販毒發大財 , ng通又羨慕人地咩
禁釣期主要系想卑d魚休養生息 , 無謂因為一時釣癮 , 卑人捉到仲要罸錢
所以我ng贊成水塘禁釣期去偷釣
naobao 發表於 15/4/2009 17:42:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我有另一睇法...
我知道禁釣期有D水塘係執法得好嚴,所以唔會有人明目張膽去釣魚,
但係好奇怪有D水塘根本唔會有人理,
就算路邊釣位,人來車往一樣照釣,點解呢??
現實D睇...要人遵守此例,當然最好釣友自動自覺,
不過係咪有關當局,應該要做多D野呢??
邊個 發表於 15/4/2009 18:50:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

在九龍水塘,每日都有超過10-20人在台釣,佢地無分禁唔禁釣期
carlcow 發表於 15/4/2009 18:59:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我好似系其中之一個= =
林林下好似衰左啲...
對不起呀水務處,雖然冇攞啲魚仔,
但俾人睇到都吾系幾好,『爸爸,個到有人釣椅呀!』
做壞榜樣
(不過我都考試封竿了)
 樓主| honam0125 發表於 15/4/2009 21:39:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

但係唔可以以日日釣呢個藉口就將佢地既行為合理化
我覺得水務署應該要做下野
 樓主| honam0125 發表於 15/4/2009 21:41:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我有另一睇法...
我知道禁釣期有D水塘係執法得好嚴,所以唔會有人明目張膽去釣魚,
但係好奇怪有D水塘根本唔會有人理,
就算路邊釣位,人來車往一樣照釣,點解呢??
現實D睇...要人遵守此例,當然最好釣友自動自覺,
不過係 ...
naobao 發表於 2009-4-15 17:42

十分同意
 樓主| honam0125 發表於 15/4/2009 21:41:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
在九龍水塘,每日都有超過10-20人在台釣,佢地無分禁唔禁釣期
邊個 發表於 2009-4-15 18:50

但係唔可以以日日釣呢個藉口就將佢地既行為合理化
我覺得水務署應該要做下野
terrormirage 發表於 16/4/2009 11:54:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
What about netting? During fishing season people use net to catch fish! More worse!
gam1097 發表於 16/4/2009 19:35:36 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
我想問下 之前有個c兄講天水圍條河有魚釣
咁請問 e+禁期係唔係都唔比釣嫁