搜索

[釣技] 釣大尾魷的基本認識

YamakoHo 發表於 28/11/2008 05:34:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
上面巳有c兄講過餌木竿及釣具與餌木(假蝦).
我這裡止講魷魚的習慣及基本釣法.因為知己知彼嗎...!

魷魚的習慣:
  • 魷魚不分日或夜獵食.
  • 日間大小都會在底層獵食,晚間大隻會在淺水或水面獵食.細小還會在腳邊獵食.
  • 魷魚的眼睛有個功能,比人的偏
    光鏡還利害,他可以光轉變為黑,黑轉變為光.(這樣資料是一位硏究烏賊的科學家,在國家地理xx發表硏究.)水清還可以看到200m視線的獵物.
  • 大尾魷生命最多兩年,所以在繁殖期最大隻.但當然有細,因為大隻繁殖完便會死亡.細小的便開始獵食,好第二年身體最大取繁殖優先權.
這裡順帶一提釣魷魚是娛樂,請你們愛護這些生物,不要過於捕殺.釣多了請放生.
基本技術:
  • 日水
  • 陽光最好用深色餌木.
  • 陰天最好用淺色餌木.
  • 有水草生長最好用綠色餌木.
  • 動作
  • 上面提過魷魚在底層,所以先知到釣場深度,底層是石,沙,泥那類底.這樣可減少餌木掛底.
  • 日水最好帶偏光鏡,這樣可以提高視線.當你做動作時餌木接近水面,你便可以觀察有沒有魷魚接近餌木.
  • 主要動作抽動餌竿,你抽動餌木時要做到像真蝦在水跳動的動作.
  • 夜水
  • 有街燈沒有指定顏色餌木.
  • 微光可用夜光或身有反光閃亮色餌木.
  • 動作
  • 同日水差不多,要知道釣場環境.最好是在日間試釣.
  • 釣法是由水面試到底層.
  • 當釣過十竿或走魷後,不防試轉換餌木(顏色).可有意外收獲.
以上是個人意見,如有不正確請見諒...!

評分

參與人數 5金幣 +440 收起 理由
achilles + 110 精品文章!!
shek9kung + 100 精品文章!!
arcticwind + 100 精品文章!!
BBfish + 30 我好贊同!!
naobao + 100 我好欣賞!!

查看全部評分

even928 發表於 28/11/2008 06:12:31 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
thanks for sharing
and what is the impact of moon phase, tide and wind on squiding?
聪聪杯 發表於 28/11/2008 10:52:21 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
这么好的文章,应该加“精”华。
HaZEL..SaM 發表於 28/11/2008 12:10:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
又學到野...真係幫到我地呢d新手...謝謝師兄
wings3286 發表於 28/11/2008 14:41:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
謝謝分享!!
 樓主| YamakoHo 發表於 28/11/2008 14:43:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
tlptimothy 發表於 28/11/2008 14:59:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝c hing分享
kelvinmama 發表於 10/6/2010 00:59:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
thanks for sharing
clivyim 發表於 10/6/2010 01:31:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
上面巳有c兄講過餌木竿及釣具與餌木(假蝦).
我這裡止講魷魚的習慣及基本釣法.因為知己知彼嗎...!

魷魚的習 ...
YamakoHo 發表於 2008-11-28 05:34

多謝師兄分享,小弟是釣魷初哥,今個月才開始fit魷,我見碼頭個個都用隻八爪鈎上面加條白電線,頂部還有粒夜光珠,想問下呢種釣法同假蝦有咩嘢分別?白電線係咪只可以釣細嘢,而假蝦只可以釣大嘢?若我到一個新地方試fit,應該試用假蝦先,還是試用白電線八爪鈎先?
coolfire 發表於 10/6/2010 02:13:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝師兄分享,小弟是釣魷初哥,今個月才開始fit魷,我見碼頭個個都用隻八爪鈎上面加條白電線,頂部還有 ...
clivyim 發表於 2010-6-10 01:31

我估你所講既釣法主要係夜水釣火箭魷多, 日水咁釣可能功效無咁大...而且呢個釣法通常用係夜水碼頭或出艇.....如果一般石駁或礁位可能唔太適合, 其實都無話一個新位邊種釣法會好O的....要因應環境釣場各方面既影響...........一般我會覺得用假蝦可能好O的, 好O的既意思只係變法大O的...例如可攻遠攻近..可轉色..可轉唔同沉降速度..可轉大細....