搜索

[釣具] 幼線 PE 損耗問題, 放槍問題 (橫搞)

dj-x 發表於 1/9/2014 19:00:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟由平價 PE 線到中價線都試過

>> 放槍。拋投時斷線,擬餌飛得無影無蹤。

淘寶 x4
$13 , 3號, 100米  試過大約 7kg 拉力, 呢隻暫時好似最穩陣, 未試過放槍, 未試過吮guide, 但係我上落去metanium hg 上得少過60米.....嚴重報細號數

淘寶 x8
$120 , 1.5號, 500米  試過大約 8kg 拉力, 呢隻大約去釣幾個鐘就出問題, D線開始好吮, 唔用力拋都炒, 放槍放到喊

YGK G-Soul Super Jigman X8
$248 , 1.5號, 200米  官方 30lb 拉力, 呢隻大約去釣3~4日出問題, D線開始吮, 有時唔用力拋都炒, 放過兩~三次槍

Berkley Super fireline
$110 , 1.2號, 150米  官方 20lb 拉力, 呢隻1.2號做緊特價幾好用, 未發現線吮問題, 但感覺上比pe線脆弱, 都放過兩~三次槍

問題係究竟係D PE 線質素差?  定PE天生有變吮既缺憾?  下下咁3~4日就剪30~40米都幾重皮下
有冇D 線岩橫搞用, 有咁上下拉力, 拋得遠又抵玩?

szjoe 發表於 1/9/2014 21:27:03 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
PE一定要記得幫GT 結   唔系好容易放槍
回復 支持 反對

樓主| dj-x 發表於 1/9/2014 23:33:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
szjoe 發表於 1/9/2014 21:27
PE一定要記得幫GT 結   唔系好容易放槍

已經用gf 結, 但我覺得最大問題係用幾日就吮住支竿身, 變得易炒   <  原來係電車結 先岩
師兄有冇呢個問題?
回復 支持 反對

路路暢通 發表於 2/9/2014 01:52:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣淡水定咸水,淡水不建議用PE,除非雷強
回復 支持 反對

路路暢通 發表於 2/9/2014 01:56:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
放槍原因多,竿太硬用幼線,用力不當就易放槍。餌太重暴力拋投也放槍,我都係放槍高手
回復 支持 反對

樓主| dj-x 發表於 2/9/2014 02:53:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咸水,
我就唔明 火線釣幾次都冇事, PE 就連 YGK G-Soul Super Jigman X8 都話咁快吮吮地

mh 竿...放槍餌重 7~15g都有
回復 支持 反對

szjoe 發表於 2/9/2014 07:27:29 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
dj-x 發表於 1/9/2014 23:33
已經用gf 結, 但我覺得最大問題係用幾日就吮住支竿身, 變得易炒
師兄有冇呢個問題?
...

咁你放槍 應該斷咗 PE同 碳線 連接口?一般情況下會咁樣斷  一就幫個結 唔夠穩,有可能系 出線果一下 因為力度過猛 , 卡咗一下個導環  搞到唔順暢 爆發點集中 就會拉斷   建議 你上個圖 望一望你幫個GT結 系點樣
回復 支持 反對

szjoe 發表於 2/9/2014 07:29:49 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
假如 拋投過程中 出線 線杯卡線 而炒粉  哩個情況 好多時  你線杯入線個問題,
回復 支持 反對

樓主| dj-x 發表於 2/9/2014 11:56:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
szjoe 發表於 2/9/2014 07:27
咁你放槍 應該斷咗 PE同 碳線 連接口?一般情況下會咁樣斷  一就幫個結 唔夠穩,有可能系 出線果一下 因 ...

斷既位都 係幾米至到十幾米既位

其實我係兩個情況都放過槍
1. 直出
2. PE > 擰圈 >10CM 尼龍 > 扣 > LURE

最近先開始用 電車結 + 1.5米尼龍 少左放槍
回復 支持 反對

下雨天 發表於 2/9/2014 21:58:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
的絲hi過豪殼您唔知,就有機會您掟就斷,繞絲可能係您太大力,可輕輕力用竿身彈性彈出左,但其實您純同力掟出去同用竿身彈出去距離唔會相差太遠,但您純用力的架生會消耗得快的,,仲有如果只較收絲收得唔平均,係杯到出現絲疊絲情況就多數都會抄硬。我都用開淘寶嘢8編,唔耐磨但拉力10足就
回復 支持 反對