搜索

[釣具] ~新輪到步~!(含洗啤零過程)

jwai0907 發表於 28/8/2014 21:50:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

2014年初經香港代購網買入隻台灣前打絞NAZCA 85T-SG,用落愛不釋手,今次新絞一到,即刻整個開箱文同大家見面XD,順手洗埋粒啤零,用來玩HECHI,二話不說,去片!

識用一定用順風速遞啦!!

登錄/註冊後可看大圖

好用心既包裝,成個波波池咁!!

登錄/註冊後可看大圖

盒內附上leaflet一張

男人最鍾意,見到D,又見唔到D,想入非非....

登錄/註冊後可看大圖

登登登....驗明正身 Nazca 85T-RG

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

紅銀配色,造工精細,連個GAP都好窄!!唔怕攝線炒粉!

登錄/註冊後可看大圖

屁股既開花...

登錄/註冊後可看大圖

原裝袋

登錄/註冊後可看大圖

中間係快拆按鍵!!一按分解!

登錄/註冊後可看大圖

配重鉛與內部,用上日本NSK啤零

登錄/註冊後可看大圖

兩兄弟!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

線杯寬闊,夠哂手感,手指按杯都冇咁辛苦

登錄/註冊後可看大圖

85MM

登錄/註冊後可看大圖

戲肉!~~洗啤零~~(適用於相類結構HECHI輪)

前言:

其實洗啤零呢樣野,我識條鐵咩!我都係經由以前既前打師兄D POST學番黎,但為左令更多人認識,所以用左少少時間去演示出黎,希望對剛剛加入HECHI既釣友有少少幫助,各位師兄見笑了!!

登錄/註冊後可看大圖

點解要洗? 事情是造樣的.....

市面HECHI絞,前打絞入面既啤零,係出廠時已經塗上潤滑劑,不過好多時都係用上膏狀潤滑劑達至潤滑防鏽功能,但因為粘性重.所以不利空轉
所以洗啤零目的係為洗走原本粘性高既油,再以比較稀既潤滑劑潤滑,達至加強空轉,咁就會有利HECHI釣法既操控。(如果玩前打就冇咁需要咁做,但手痕亦可試試XD)

用具:
菲林筒
潤滑油
白電油
郵票夾

登錄/註冊後可看大圖

Step1:
用針頭將裡面六角形彈弓取出,此彈弓為攝實作用,必須取出,先可解開裡面結構。(盡量係了起既同時,用手指捉住條彈弓然後拿出)

登錄/註冊後可看大圖

Step2:
用郵票夾如圖夾出第一粒啤零。

登錄/註冊後可看大圖

Step3:
先後取出里面所有部件,可先放紙巾上。(RYOBI HECHI 85 部件如圖)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Step4:
用郵票夾將啤零放入菲林筒,加入白電油,以可以覆蓋啤零為標準,可以加多少少都唔怕

登錄/註冊後可看大圖

Step5:
!!快速搖約廿秒

Step6:
用夾取出,放係張紙巾上面,等5分鐘,電油有揮發性,好快會乾,而呢段時間,我會用菲林筒內既電油用紙巾索下,抹下其他部件

登錄/註冊後可看大圖

Step7:
噴上潤滑劑,我會噴多少少.等張紙索走多餘既油

登錄/註冊後可看大圖

熱淚盈眶

登錄/註冊後可看大圖

Step8:

還原,逐件部件放番入去就大功告成!(安裝六角彈弓時,應以手指輕按啤零先放上彈弓,咁會容易D!)

登錄/註冊後可看大圖

比較:

洗前:

洗後:

多謝收睇!!

評分

參與人數 4金幣 +460 收起 理由
DriftsinkAngler + 150 我好羨慕!!
nortoncamel + 110 我好欣賞!!
titan + 100 精品文章!!
最強幻象 + 100 我好欣賞!!

查看全部評分

devil135 發表於 28/8/2014 22:12:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

chiwai6 發表於 28/8/2014 22:18:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
c兄  可pm  嗎...
回復 支持 反對

樓主| jwai0907 發表於 28/8/2014 22:21:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
chiwai6 發表於 28/8/2014 22:18
c兄  可pm  嗎...

OK呀..有事嗎
回復 支持 反對

樓主| jwai0907 發表於 28/8/2014 22:21:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

chiwai6 發表於 28/8/2014 22:25:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

找左好耐 @@
回復 支持 反對

樓主| jwai0907 發表於 28/8/2014 22:30:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

咁都得!哈哈
回復 支持 反對

hekaru 發表於 28/8/2014 22:48:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
幾正喔,可以PM我訂貨條LINK嗎....{:80_4236:}
回復 支持 反對

FELIX009 發表於 28/8/2014 22:58:22 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
多謝分享!!
回復 支持 反對

kkciagb 發表於 28/8/2014 23:02:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
C 兄......勁
回復 支持 反對