搜索

[釣餌] 餌既好用程度, 丸狀及條狀

garycoolman 發表於 13/4/2014 08:14:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳大利亞
小弟係澳洲讀書, 所以打既粉同埋餌都係自己整, 冇南極蝦用
係我做過research 之後, 係澳洲較受歡迎既都係用雞肉
我買雞比肉切成條狀 再釣前腌一晚
之後個日去釣,
我就好似youtube d人咁勾法, 勾住條雞肉既一邊, 嚴唔夠實會打多個圈再勾, 雞肉尾就會係水中條條fing
但係d魚通常只係咬條雞肉既另一邊, 個勾勾唔到佢嘴
係之前 我係用自己整既丸餌, 都係麵粉加水加d醬, d魚一吸就入口, 我覺得比較好

但相比起丸餌, 雞肉條會吸引d 同香d

有冇人有咁既情況發生?

附上小弟琴日釣既white bream

FELIX009 發表於 13/4/2014 10:39:18 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
師兄, 可唔可以講多d 你果邊嘅釣場情況.
多d資料, 可以有相對嘅調整!
回復 支持 反對

Xavier 發表於 13/4/2014 11:39:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,介唔介意影你所講既丸餌黎睇下?
咁大家會易明d.
如果師兄想用雞肉既,有無試過將雞肉打蓉入餌?
回復 支持 反對

樓主| garycoolman 發表於 13/4/2014 12:46:16 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
個場係有d石礁, 淺水, 我諗3-4米,
浪唔大

我d餌用晒了, 係波子咁大 再把住個勾
打蓉d雞肉咪冇左雞肉條本身個意義
回復 支持 反對