搜索

[釣組] 終於中毒

樓主| xuckingwing 發表於 19/11/2008 23:33:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有預鬆,我鑽了4分75,可稍作傾斜.
ricky30182 發表於 19/11/2008 23:40:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

師兄不用謝因為我都係遇來人 ,100M一投出去冇一半再斷兩三次就可以收工
明年打怪獸冇問題
 樓主| xuckingwing 發表於 19/11/2008 23:59:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁請問c兄,主線是否一般都要用#50,我隻野容線量與Penn114HLW差不多(希望無計錯),
咁應該打幾多號線?打幾多?
907907 發表於 21/11/2008 00:01:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 xuckingwing 於 2008-11-19 23:59 發表
咁請問c兄,主線是否一般都要用#50,我隻野容線量與Penn114HLW差不多(希望無計錯),
因重磯通常會硬頂,落左頭尾架,支杆又強.一般用大力馬,50起.80最合適.因中魚時線太幼好易會斷.錯失機會
 樓主| xuckingwing 發表於 21/11/2008 00:14:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
thank you C兄
ricky30182 發表於 23/11/2008 01:11:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 xuckingwing 於 2008-11-19 23:59 發表

師兄只供參考, gama 100 是超巨大物桿目標魚係10kg以上巨物如果魚線以布線計算就耍30号起步到120号都可以
30号比較輕身可以加浮波放流(目標以小型底物或大型回游魚為主)釣桿以石鯛或gama 50
50号比較中性大魚過石可頂多兩下(目標以底物10kg至30kg為主)釣桿以gama 70 / 小x原80
70/80号比較強悍巨物過石都可以(johnny)強將手下無弱兵(目標以巨型底物為主)釣桿以70号以上為主100号為佳
但有時都要睇組合和玩法如你個tica 30aw 50号以經為極限(100M 線都ok 因為釣桿100号個鮫到夠力鎖死)
有時玩得甘大甘巨型就吾好比自己有機會輸,重有tica橫鮫係拖釣鮫不利於遠投同清潔維修比較難,最後布線牌子和種類有好多種ygk廠出都有分軟硬粗細,但布線粗D硬D排起上來整齊D實D甘易線壓線出吾到機會小D危險自然小D
希望能幫到你,大家以後多d分享
 樓主| xuckingwing 發表於 23/11/2008 12:09:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好多謝你,真係好詳細,唔怪得d人都係用penn senator系列多,應該都係貪佢藏線量多,又輕d.
不過我又睇過段片講個日本人中魚後隻攪飛脫,打中塊面,好恐怖 ,penn攪底座位好似比較脆弱.怎麼辦?
907907 發表於 23/11/2008 22:09:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 xuckingwing 於 2008-11-23 12:09 發表
好多謝你,真係好詳細,唔怪得d人都係用penn senator系列多,應該都係貪佢藏線量多,又輕d.
不過我又睇過段片講個日本人中魚後隻攪飛脫,打中塊面,好恐怖 ,penn攪底座位好似比較脆弱.怎麼辦? ...
我都睇過,因無收較下粒鑼絲,如果有後拉,(今)就安全好多.
Doohan 發表於 23/11/2008 22:14:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 xuckingwing 於 2008-11-23 12:09 發表
不過我又睇過段片講個日本人中魚後隻攪飛脫,打中塊面,好恐怖 ,penn攪底座位好似比較脆弱.怎麼辦? ...

我想睇下
907907 發表於 23/11/2008 22:42:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港