搜索

[釣組] Fit魷你用扣嗎??

naobao 發表於 14/11/2008 01:55:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位大大,你地Fit魷喜歡用扣嗎??
唔用??點解??瀨過野??
我自己就唔中意用,我情願留長小小子線,
每次換蝦,再縛過!!
YamakoHo 發表於 14/11/2008 02:03:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

初學是用過,但中大魷是扣自己打開,以後都無用過.
每次換蝦再縛好過.
mcangel924 發表於 14/11/2008 02:07:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我喜愛用扣!我覺得玩餌木時囡囡經常換!比較方便,同縮短時間增加中魷的機會
cks1985 發表於 14/11/2008 03:13:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用扣方便d同感覺上好d~~~~
未試過唔用~~~
RGiggs 發表於 14/11/2008 04:17:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 YamakoHo 於 2008-11-14 02:03 發表

初學是用過,但中大魷是扣自己打開,以後都無用過.
每次換蝦再縛好過.

可能係隻魷自己打開架喎!
我自己就會用,貪轉餌木轉得快!
arcticwind 發表於 14/11/2008 09:28:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
已經試過好多似fit fit下自己開左, 所以以後都唔敢用啦.
當時係用幾隻日本牌子專為餌木而設既扣, S同M size都用過, 但都中招.
尤其係用D低水阻, 跳得高既蝦, 可能每下跳躍頂返個扣轉頭, 頂開左.
sz-keung 發表於 14/11/2008 09:29:50 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
我有用...換餌木时非常方便...
mabel 發表於 14/11/2008 10:29:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我一直都有用.因為:

1:換餌木更方便.

2::有擰圈功能,使餌木仿餌更自然.

(釣x有隻扣好好用.E家都無得買.)

3:如果是呀媽牌,本身只有U形扣,需要用快扣.

如果是呀蘇牌,本身有擰圈,可無需用快扣.

如果是cheap野,會唔用快扣.直接上餌木.

mabel

松田先生 發表於 14/11/2008 12:56:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 arcticwind 於 2008-11-14 09:28 發表
已經試過好多似fit fit下自己開左, 所以以後都唔敢用啦.
當時係用幾隻日本牌子專為餌木而設既扣, S同M size都用過, 但都中招.
尤其係用D低水阻, 跳得高既蝦, 可能每下跳躍頂返個扣轉頭, 頂開左. ...

湯記版大~
我都有用"快扣",但我覺得選擇"快扣"真係好重要,我都好似你咁樣"奶"過嘢,之前用開EG,fitfit下個扣開咗~蝦都冇埋
依家諗住轉daiwa~可惜冇貨返..........
JL-Crazy 發表於 14/11/2008 13:19:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大陸蝦,我多數用快扣,因為隻蝦咀個扣,好多都因為質素問題,好易整斷絲。

好"鞋"既地方,我唔會用快扣,唔想一斷就冇埋個扣