搜索

[釣場] 西水步兵前打熱點

維他輝 發表於 2/5/2007 22:01:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟首次在前打版發話題,希望大家多多指教...........前打依家嘢我100%新手。

今日路經已前西水釣友的釣魚熱點 (小欖沙倉) ,政府基建工程剛剛完成,小弟抱着八掛心情入去睇吓,原來已經人面全非,環境改善了不少,長長的石駁,看來極合適喜愛前打的釣友在此一展身手。

釣場小資料

地區 : 屯門
地點 : 青山公路 ( 大欖段) 近海員訓練學校
交通 : 九巴52X - 屯門開5:30am 至 23:15pm
                             欽洲街開6:30am 至 00:28am
            24小時小巴穿流不息
            有少量咪錶位供駕車人仕使用
最近魚餌店 : 屯門區--魚豐及棠記
                       青龍頭--源利
                       荃灣--一帆
水深:人工石駁約12-15呎 (石駁由河口位至嘉龍村,綿綿一公哩長)
適合:人工石駁可前打,橋底要從深井或青龍頭自行租船前往

*****資料如有不足之處,歡迎指教*****

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

評分

參與人數 2威望值 +20 金幣 +50 收起 理由
coolfire + 20 + 20 資料詳盡
DriftsinkAngler + 30 認真好介紹!!

查看全部評分

相關帖子

DriftsinkAngler 發表於 2/5/2007 22:08:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

好地方。

好地方。
jk521 發表於 2/5/2007 22:13:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
前打又得, 拖鱸都好好喎,
DriftsinkAngler 發表於 2/5/2007 22:22:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #1 維他輝 的帖子

如有多些料用統一格式

地區:
地點:
交通: ...............去同走既交通尾班車等有就最好啦
最近魚餌店: .....有咩餌賣
釣場種類:..........碼頭,橋墩或直壆.....
l地面離開水面: ..方便大家選擇魚竿及撈簊長度
水深: ...................水面離水底
適合釣法: ...........前打/落入
備注可以寫任何有關該釣場應注意問題當然安全第一啦例如水漲問題, 是否需要穿釘鞋救生衣, 某些釣場落閘走唔到等問題, 或咩水流比較好釣呀, 釣場為沙泥底或石底, 什麼魚種居多, 等等………)
釣場照片:

pasusu 發表於 2/5/2007 22:38:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個橋墩d石斜 企唔到 如果唔係上去打下應該有d景
DriftsinkAngler 發表於 2/5/2007 22:45:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #5 pasusu 的帖子

個墩會唔會太新冇毫粟呀?

煩D兄弟去!
 樓主| 維他輝 發表於 2/5/2007 22:49:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 DriftsinkAngler 於 2007-5-2 22:22 發表
如有多些料用統一格式

地區:
地點:
交通: ...............去同走既交通尾班車等有就最好啦
最近魚餌店: .....有咩餌賣
釣場種類:..........碼頭,橋墩或直壆.....
l地面離開水面: ..方便大家選擇魚竿及撈簊長度
水 ...

我試下補充.............
DriftsinkAngler 發表於 2/5/2007 22:55:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #7 維他輝 的帖子

thanks!!!!
kk.kk 發表於 2/5/2007 23:39:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 pasusu 於 2007-5-2 22:38 發表
個橋墩d石斜 企唔到 如果唔係上去打下應該有d景

個橋燉面好平,唔駛驚,新駁應該有景。
pasusu 發表於 2/5/2007 23:41:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
hu3
原帖由 kk.kk 於 2007-5-2 23:39 發表

個橋燉面好平,唔駛驚,新駁應該有景。

我成日入屯門搭車都見佢斜斜地架喎@@