搜索

[釣行] 南區熱門雞仔艇

herbee 發表於 18/6/2012 19:08:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

近月有幾位師兄都發放同一個南區雞仔艇嘅釣行,多得師兄提供電話,在一個半月前落了定包船。
到了出發當日,一行十一人都係朋友,諗住可以玩番日啦!點知最後個個谷x氣落船,我地第一次上呢類型嘅船,如果以下有一啲係行規或者係慣例,請告知我們。謝謝。
1. 集合上艇時無端端多左條友仔,我問船家話佢係幫手,但係佢又揸魚桿,又攞釣具上船?真係奇怪?!
2. 同我地講又話冇生倉,自已兩條友一到釣點就即刻落餌自己釣,最後釣到就自己養,吹漲。
3. 我地自己另外買左南極蝦,原本問佢攞個網做誘餌籠,點知佢放個籠喺正自己腳邊,.不停咁上,而家喺我地定係你㴝釣呀?!我叫佢比個位我地其中一位女釣友時(因為女釣友坐在船尾的位置好耐都冇魚訊),佢就好似好唔like咁。好似我地攪到佢冇得玩咁。
4. 到左有段飛機流嘅時間,有個坐尾位嘅師兄掟下鉄板仔,有一啲小煙仔追食,佢又即刻一支箭咁,衝去船尾又釣。又同我地爭位釣。
5. 回程的時候,佢個所謂幫手,其實全程喺度釣緊魚,我地最初以為包艇去釣魚,船家所釣的魚穫,都係屬於包船的一方,呢個唔係都不突止,最後重攞埋有位釣友嘅魚,(因為佢將自己某些死了的魚穫,撈埋落去所以佢話係佢,魚仔啫!我地比埋你!!

最後我地都係個個谷鬼氣地完成呢次人行程,呢隻艇,我地以後都唔會上,我地識得嘅朋友都會同佢分享番呢次行程,等佢自己決定去唔去了。謝謝,報告完畢。

評分

參與人數 2金幣 +260 收起 理由
細細粒 + 150 鬼叫你唔叫我!
TinTin + 110 揭發惡行!!

查看全部評分

wolf2dog 發表於 18/6/2012 19:26:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
  PLS PM 船家IMFO, 我覺得過份!!
回復 支持 反對

lym000 發表於 18/6/2012 19:32:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄!!!俾d貼士,等我地估吓!!!!!
回復 支持 反對

樓主| herbee 發表於 18/6/2012 20:00:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔好叫我PM呀,今次只係想分享一下呢個釣行啫,因為唔想阻人做生意啊!
回復 支持 反對

usd 發表於 18/6/2012 20:24:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
隔離個討論區貼左出黎啦,鐵板仔拖到煙仔,個攪手自己貼出黎既
回復 支持 反對

FELIX009 發表於 18/6/2012 21:19:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝分享禁奇特的釣行!!
回復 支持 反對

pojilu456 發表於 18/6/2012 21:57:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我估都係汽水人隻艇吧!!
回復 支持 反對

ivanmark 發表於 18/6/2012 22:02:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

南油水佬 發表於 18/6/2012 22:20:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
一次起,兩次此

回復 支持 反對

wave 發表於 18/6/2012 22:46:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
7 樓果位師兄,  唔好誤會,  唔係汽水人~~
回復 支持 反對