搜索

[其他] 我的12年步兵釣魚故事

樓主| 拿度 發表於 18/5/2012 10:29:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

ng0704 發表於 18/5/2012 10:32:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
拿度 發表於 2012-5-18 09:53
師兄的前打幾尺竿,有沒什麼對像魚,及習慣地面至水面幾尺?

因有些地方,若潮退時,地面至水面都18﹣19 ...

竿13尺 可zoom15尺  想釣黑沙  沒有習慣地面至水面幾尺  
回復 支持 反對

TEN69 發表於 18/5/2012 10:35:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
拿度 發表於 2012-5-18 10:29
傻啦=_= 大家研究下囉,我不敢教人,我還是磯釣新手
只是甘岩死好命中魚者
...

我唔係想磯竿架!去碼頭邊去直駁邊,搵D魚玩下!
回復 支持 反對

樓主| 拿度 發表於 18/5/2012 10:37:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
acm2007 發表於 2012-5-18 10:22
師兄
請問可否 PM 南丫島(索罟灣 & 鹿洲)的魚排聯絡電話比小弟?

我早半年試過跟朋友去索罟灣魚排(私排)都係搭單一起去﹣﹣“
起個條金古,幾好玩架
我早知只得漁X 文化村公開,其他好多都沒公開,曾經有三個,就係被沒公德心的釣家
明知排主說明500﹪不打粉,他們照打,而且那沒老閉,他們玩人魚塘中的魚
整臭哂 ﹣ ﹣排主就不敢再公開了

不過
索罟灣魚排都係較多魚聚魚,個人觀感。
如果不想入漁X 文化村
建議在模達灣渡假屋士多租艇釣,也可以在模達灣碼頭釣
鹿洲我搵搵,晚點回你,我快上班了

回復 支持 反對

樓主| 拿度 發表於 18/5/2012 10:41:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
TEN69 發表於 2012-5-18 10:35
我唔係想磯竿架!去碼頭邊去直駁邊,搵D魚玩下!

只是想玩小魚,咩都不用想了,直接去銅鑼灣碎石啦(遊艇會對出)<但要經過別人地方

我早一星期先爆釣石狗公

比張圖你看,

看下,這小魚夠不夠你玩= =

回復 支持 反對

樓主| 拿度 發表於 18/5/2012 10:47:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ng0704 發表於 2012-5-18 10:32
竿13尺 可zoom15尺  想釣黑沙  沒有習慣地面至水面幾尺

季尾WO,有個釣點其實都OK,四季都有黑沙(青衣油庫付近)不過我不敢食用,水質問題
還有個地方,不過前打我怕你狂勾石

我之前有張圖放左係老婆手機,我今晚PM 你,有個秘點都OK ,較少人去
前打/筏/磯都OK,一係龜,一係就起過斤頭﹣立,磅頂黑沙黃腳,120﹪ 未中過鱸,那個位我起過斤頭赤立“

今晚收工回來PM比你^^
回復 支持 反對

TEN69 發表於 18/5/2012 10:00:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想跟師兄去學下野!
回復 支持 反對

樓主| 拿度 發表於 18/5/2012 09:53:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ng0704 發表於 2012-5-18 08:57
謝謝分享  我都想師兄介紹一d前打既好地方比我  煩請pm小弟  感激萬分 ...

師兄的前打幾尺竿,有沒什麼對像魚,及習慣地面至水面幾尺?

因有些地方,若潮退時,地面至水面都18﹣19尺,但水面至水底仲有10尺左右,試過爆釣星星群=_=
回復 支持 反對

mountainboy 發表於 18/5/2012 09:55:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
拿度 發表於 2012-5-18 01:51
果度水靜又清,望水底,幾呎深的大魚小魚,都看得一清二楚,就好像用手都捉到,上次個FD 一整釣組就中班 ...

拜求, 痴求, 幻影變幻求, 唔再釣地求C兄PM我地點 & 聯絡方法

回復 支持 反對

ng0704 發表於 18/5/2012 08:57:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
謝謝分享  我都想師兄介紹一d前打既好地方比我  煩請pm小弟  感激萬分
回復 支持 反對