搜索
返回列表 發新帖

用蟹仔作釣餌時

樓主| kms 發表於 15/4/2012 09:44:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

好認同師兄講法,因為有幾次發現立魚中意先咬蟹仔對眼既位置。拉口餌上來時發現沒左個頭留低三角形咬痕。

回復 支持 反對

亞多哥 發表於 15/4/2012 13:42:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
三角形牙印多數是鷄泡沙猛,條條立食法都不同,半水食,鬼鬼祟祟,拉竿乜都有,釣多d吧。

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
DriftsinkAngler + 100 我好贊同!!

查看全部評分

回復 支持 反對

nortoncamel 發表於 15/4/2012 21:32:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
認同KJ講法,
乜野食法都有,
只有勤力勤試先係保證

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
DriftsinkAngler + 100 我好贊同!!

查看全部評分

回復 支持 反對

336338 發表於 15/4/2012 23:56:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
魚旦仔 發表於 2012-4-15 00:20
師兄你釣蟹仔時,竿頭有少少吱吱感覺,會唔會係蟹仔到底了,想拉你落去,所以好似有輕輕仲魚感覺,因為魚食 ...

師兄,是否好似鱸魚食餌咁?大大口呢?
回復 支持 反對

魚旦仔 發表於 16/4/2012 00:31:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
336338 發表於 2012-4-15 23:56

師兄:小弟小小經驗、因為蟹仔在水中游動力都會幾好、還有蟹仔是有反廣能力、大型魚是會攻擊它後、就會轉身走多、所以通常都會比較大口、用蟹仔仲魚多是面層和中層、還有魚多會從下向上攻擊它、我用蟹不會在底長時間、又會易鈞底、師兄使多点就會明!你講鱸魚是大型魚攻擊會似、但有分別、最好多釣多使!唯可要用蟹仔、因為好似蟹仔唔小心比水流拉了落水中、讓魚兒攻擊它!
回復 支持 反對

336338 發表於 18/4/2012 18:13:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
魚旦仔 發表於 2012-4-16 00:31
師兄:小弟小小經驗、因為蟹仔在水中游動力都會幾好、還有蟹仔是有反廣能力、大型魚是會攻擊它後、就會轉 ...

多謝師兄指教,順道多謝Benzene話比我知邊到捉crab,今日終於捉左幾隻,星期六準備去打魚,希望可以打到鱲啦。
回復 支持 反對

alanman1007 發表於 21/4/2012 12:51:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
336338 發表於 2012-4-15 23:56

鱸魚食法唔同D~ 你會感覺到突然一口清晰食餌感覺~
之後杆頭會慢而有力咁拉你~ 果下你就要讓杆~ 讓6~10秒左右再抽杆~
抽中率就會大好多喇~
回復 支持 反對

336338 發表於 21/4/2012 13:59:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
alanman1007 發表於 2012-4-21 12:51
鱸魚食法唔同D~ 你會感覺到突然一口清晰食餌感覺~
之後杆頭會慢而有力咁拉你~ 果下你就要讓杆~ 讓6~10秒 ...

多謝師兄指教 !! Hv kept for 4 days already.........
回復 支持 反對