搜索

[釣行] 快樂...其實很簡單...

樓主| 最強幻象 發表於 15/2/2012 12:54:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

樓主| 最強幻象 發表於 15/2/2012 10:47:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
britishsh36 發表於 2012-2-15 00:38
一班老友齊齊約埋釣魚係非常爽爽歪歪既事來 x2

多謝欣賞...
回復 支持 反對

樓主| 最強幻象 發表於 15/2/2012 10:46:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Daniel3319 發表於 2012-2-14 23:27
一班老友齊齊約埋釣魚係非常爽爽歪歪既事來!好魚!!!

多謝欣賞...
回復 支持 反對

樓主| 最強幻象 發表於 15/2/2012 10:46:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
kkww 發表於 2012-2-14 21:08
大象應該係食生果唔食魚!!!當我無講過

但我都食下魚生既...
回復 支持 反對

all-kind 發表於 15/2/2012 11:34:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
最強幻象 發表於 2012-2-14 17:06
呢個悟係避風塘位...係遊艇會...
1...正常計悟比釣...
2...普通人釣悟到...{:47_3 ...

咁又係, 遊艇會係私人場地, 肯定無得網魚, 又少人釣魚,
成了魚類天然保育地帶, 多啲魚真係好正常.

真係sorry, 小弟可能有用詞不當之嫌, 提到避風塘確實並無貶意,
因為小弟理解遊艇會及避風塘, 原意係想講物理上的"防風防浪船隻泊位",
供中小型船隻停泊之用.

當然遊艇會係泊高貴遊艇, 要入會及收費, 運作上確是不同, 但係本質應是同一樣野吧?

通常"防風防浪船隻泊位"都選址於內灣位, 再加建防波堤, 整體形成一個360度的內塘,
只開一個30度以下的進出口, 以防海浪衝擊進內, 否則啲船泊得咁埋, 就會相撞的.

愉景灣係咁, 黃金海岸又係咁, 匡湖居都係咁.
不過匡湖居就特別啲, 係外圍防波堤上, 加建有3層的半獨立屋,
一來地產商連汁都撈埋, 以防波堤填海來起樓賣.
二來亦不需將防波堤起咁高, 因為的屋本身就是防波堤的一個部份, 負責擋風!

好似匡湖居的第一期及第四期, 只有向內塘位的屋先可以係屋門口泊船,
而向外海方向的屋, 只能有海景, 而唔可以泊船, 就係考慮風浪的因素.

當然, 白沙灣無加建人工防波堤都可以泊船, 咁係因為成個匡湖居及白沙灣,
本身就係身處一個內灣之內, 風浪的衝擊較細;

同時因為香港的海流, 主流在潮漲時是由東南向西北流, 水退則反方向由西北向東南流,
(當然各處岸邊的海峽, 灣位及暗礁位, 因應地勢, 會有不同的情況.)
而恰好白沙灣的東南位有半島擋風浪, 其西北則是陸地, 形成了天然的寧靜內灣位,
係可以泊船, 但船與船之間要保持一定距離, 唔可以好似人工避風塘, 啲船貼到實一實.

希望象兄接受小弟的解釋 na......

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
最強幻象 + 100 我好贊同!!

查看全部評分

回復 支持 反對

ivoivo 發表於 15/2/2012 21:08:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Bream 發表於 2012-2-15 13:15
俾少少時間我先啦..................................

講開又講,點攪架,正月快過喇.......心急死人囉
回復 支持 反對

siusun 發表於 15/2/2012 22:57:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
又幾好玩喎!!
回復 支持 反對

樓主| 最強幻象 發表於 16/2/2012 11:10:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ivoivo 發表於 2012-2-15 21:08
講開又講,點攪架,正月快過喇.......心急死人囉

咪係...水都惊乾晒啦...
回復 支持 反對

樓主| 最強幻象 發表於 16/2/2012 11:11:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

等呢個季候風過左之後...
回復 支持 反對

lajan 發表於 16/2/2012 13:06:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
最強幻象 發表於 2012-2-15 13:43
悟急...不過要快...

回復 支持 反對