搜索

蝦仁點先會得食 D

yeenok405 發表於 14/12/2008 18:49:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有咩加咩..
回復

偉~ 發表於 14/12/2008 19:10:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我用砂糖+蜜糖+蝦醬....
不過真係臭到怨....
但係d肉就實d....
同埋我覺得落左蝦醬對象魚會改變左....
回復

billychan246 發表於 14/12/2008 19:46:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我醃蝦仁目的係,想試吓,同埋耐用d!我會買十蚊份果d蝦仁!加一包4蚊細包沙磄,咁就可以分二次閒釣用!
有時閒釣二個鐘,用蝦仁都吾錯!有魚就開心,冇魚都冇緊要!
我都係啱啱先學人整磄心蝦仁!第一次醃,用過一次,冇中過魚!但有小魚食餌!
過程都係,沙磄醃,最後加切碎既算頭!變成算頭磄心蝦仁!
昨日去釣,又試吓,點知發現一個怪現象,因為用磄醃過,所以d蝦仁收晒水!當勾落去釣果時,似係蝦乾咁!但落過水後,過左大約十分鐘,搞番上黎睇,蝦仁發漲了......
回復

偉~ 發表於 16/12/2008 02:14:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我醃蝦仁目的係,想試吓,同埋耐用d!我會買十蚊份果d蝦仁!加一包4蚊細包沙磄,咁就可以分二次閒釣用!
有時閒釣二個鐘,用蝦仁都吾錯!有魚就開心,冇魚都冇緊要!
我都係啱啱先學人整磄心蝦仁!第一次醃,用過 ...
billychan246 發表於 2008-12-14 19:46

我想問師兄係唔係一包沙糖分開兩次用....?
同埋有冇做風乾呢個動作....
唔知我係唔係落唔夠糖....
次次d蝦都有好多水出黎....
同埋最想知一樣野....
你會放係冰格定係下格鮮魚個度....
回復

billychan246 發表於 17/12/2008 14:48:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我果d平平4蚊細細包沙磄,分開2次用夠晒!因為我用十蚊一份果d蝦仁!
我一買左蝦仁返家,即時放落碟落沙磄醃!跟住放入雪櫃下格!跟住約過一個鐘,大開睇睇,有出水,就倒水!再落磄,再放入雪櫃!再過一,二個鐘,又打開睇,又倒水,再落磄!跟住就吾理佢,到第二日!
第二日睇,有d似蝦乾!跟住分開蝦同淨低果d磄,再落算頭!再分開2包,當2次用,最後放入胶合仔放在冰格備用!
我冇風乾!我d蝦少,吾想咁多功夫!
蝦多,用磄多!但吾好用細隻蝦,因為一收水,蝦會變細!同埋用大少少既容器黎醃,咁d蝦可以充分吸收d磄!咁收水會快d,同好d!
回復

yeenok405 發表於 2/3/2009 19:09:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
求其加D野得唔得呢??
回復

paradise1995 發表於 14/4/2009 15:17:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得醃唔醃都問題不大....
回復

busiway 發表於 18/4/2009 21:32:38 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東東莞
{:48_2997:} {:48_2986:}
回復

ekin66 發表於 19/5/2009 00:38:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
醃後蝦仁比較得食, 肉質結實! 不容易給細魚啄散! 特別在夜水, 當魚不能用視線去觀察獵物時, 只能憑其他感官去感應魚餌時, 比較搶口的, 不論大條和細條魚...反應相當大....所以醃餌用的材料和份量和時間須掌握得相當好...不可馬虎的. 但最重要所選的釣點是否有很多魚聚在一起...才能測試妳所醃制的蝦仁是否得食. 任何魚都希望味度濃一點的蝦仁!  這是我的體驗! 希望能跟大家分享!  若是醃制時間不足夠, 我試過不夠搶口的..大家不妨再試一試吧!
回復

jasenfox 發表於 30/7/2009 05:10:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
醃後蝦仁比較得食, 肉質結實! 不容易給細魚啄散! 特別在夜水, 當魚不能用視線去觀察獵物時, 只能憑其他感官去感應魚餌時, 比較搶口的, 不論大條和細條魚...反應相當大....所以醃餌用的材料和份量和時間須掌握得相當 ...
ekin66 發表於 2009-5-19 00:38

同意
回復