搜索

蝦仁點先會得食 D

catiii05 發表於 4/7/2008 11:30:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
其實我樣樣醃法都試過 … 唔覺醃過會特別得食 … 反而有次o係蚊洲想釣白「魚立」時,其他釣友用醃過o既蝦仁都釣唔中白「魚立」 … 當時我懶醃就用隨去殼蝦仁做餌先中到 … 之後分 D 俾佢o地後人人都起碼釣到一條 … 所以之後就咩o野都唔搞 … 原汁原味算數

單選投票, 共有 773 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
 樓主| catiii05 發表於 4/7/2008 11:32:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我樣樣醃法都試過 … 唔覺醃過會特別得食 … 反而有次o係蚊洲想釣白「魚立」時,其他釣友用醃過o既蝦仁都釣唔中白「魚立」 … 當時我懶醃就用隨去殼蝦仁做餌先中到 … 之後分 D 俾佢o地後人人都起碼釣到一條 … 所以之後就咩o野都唔搞 … 原汁原味算數
回復

7-UP 發表於 4/7/2008 12:07:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用糖醃蝦後 , d蝦肉會實d
但係蝦味會ng會改變左 , d魚會ng會ng愛食 , 甘就不得而知la
回復

笑熬浆糊 發表於 4/7/2008 12:18:10 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東東莞
醃的目的唔系“得食”,而系防腐同埋硬身少少。我会用糖。
如果想得食,听讲用新鲜生蚝揸碎黎醃好用,不过就要现做现用。我都未试过,唔知真假。
回復

最強幻象 發表於 4/7/2008 12:22:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我用南極蝦汁...因為每次都溶雪後用再放返入冰格...越奄越入味...

釣星鱸一流...一落即食...磯釣都得食...起碼無咁易化餌...
回復

7-UP 發表於 4/7/2008 12:34:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-7-4 12:22 發表
我用南極蝦汁...因為每次都溶雪後用再放返入冰格...越奄越入味...

釣星鱸一流...一落即食...磯釣都得食...起碼無咁易化餌...

係ng係一瓶瓶可以係魚餌誧買到果d??
回復

最強幻象 發表於 4/7/2008 12:42:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 7-UP 於 2008-7-4 12:34 PM 發表

係ng係一瓶瓶可以係魚餌誧買到果d??

yes...
回復

小湯 發表於 4/7/2008 13:04:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我只係落糖,同白酒去奄    不過都係買生蝦釩釣好d
回復

weschan 發表於 4/7/2008 23:05:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
糖醃.....我try過用鹽醃,但好似好難掌握時間.....太短會都未實肉...太長就實過頭.....so轉用鹽
回復

dkby1478 發表於 5/7/2008 20:51:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用鹽出左水先,就可以去釣,去到可以用海水吹下佢既,等佢保留d水份係蝦入面,無咁易變壞,醃左個d我覺得d魚唔多食 ,又易變壞,壞左難食好多嫁~~~
回復