搜索

疑惑,矛盾

關閉 [複製鏈接]
歐穎海 發表於 31/7/2008 22:07:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 81樓 leoncody2639 的帖子

是嗎!可能是...........
荼有好多種,味都有好多味,喜歡就得喇,我以前都飲過
好似.....即是好似呀,同一般茶葉兩回事........可能記錯,年紀大左,應該好多野唔記得.
品茗下過喲時間,又點會走甩紅茶一科.
最強幻象 發表於 31/7/2008 22:08:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

既然呢杯茶悟係十兄杯茶...十兄何不自已開個壼茶...那便可以自泡自飲...悟使飲人地個壼...
歐穎海 發表於 31/7/2008 22:29:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 82樓 leoncody2639 的帖子

可以的話,唔開心時,去釣多喲魚,回小喲帖,
每次不論任何情況,見到您喲魚都開心,眾人開心
每人都有長處'短處,投釣已是您為眾人之所長,持竿飛翔強項,能帶領您到令人別眼相看,發揮潛能,創造理想,先至無負未來!!
 樓主| leoncody2639 發表於 1/8/2008 01:41:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-7-31 22:08 發表

既然呢杯茶悟係十兄杯茶...十兄何不自已開個壼茶...那便可以自泡自飲...悟使飲人地個壼...

象兄!另一壼茶巳開了,只是你沒發覺到呢!
最強幻象 發表於 1/8/2008 12:07:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-8-1 01:41 AM 發表

象兄!另一壼茶巳開了,只是你沒發覺到呢!

小弟這十幾年已享受咖啡...已經悟飲茶啦...
 樓主| leoncody2639 發表於 1/8/2008 13:26:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-8-1 12:07 發表

小弟這十幾年已享受咖啡...已經悟飲茶啦...

象兄!咖啡飲得多無益!
可樂也是!
siulung 發表於 1/8/2008 15:04:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-8-1 13:26 發表

象兄!咖啡飲得多無益!
可樂也是!

咖啡每日飲小小末必無益,茶飲得太多亦都無益,其實做每一樣野太個單一化而忽略身邊其他嘅東西,末必係好事,專注係好,但都要留意同接受身邊嘅事,所以我咖啡或茶都啱
釣魚郎DON 發表於 1/8/2008 15:16:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 siulung 於 2008-8-1 15:04 發表

咖啡每日飲小小末必無益,茶飲得太多亦都無益,其實做每一樣野太個單一化而忽略身邊其他嘅東西,末必係好事,專注係好,但都要留意同接受身邊嘅事,所以我咖啡或茶都啱 ...

態度正確!
triggerfish 發表於 1/8/2008 15:51:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 76樓 leoncody2639 的帖子

十兄,小弟見人用靚紅酒加氣水飲(大陸常發生)都會好火。不過諗清楚候阿,關你乜事喎,唔通去同人理論咩。有時D野過到自己,理得甘多人。點解係都要大家認同? 要知到天下之大跌市拋空一樣渾到錢,你點知其他人無甘既本事?
sydney 發表於 2/8/2008 00:19:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
而家先睇倒呢個 post。

唔知點解,呢次我覺得十狂師兄講得幾有道理喎。

例如話用假蟲代替真蟲,在沙灘遠投(釣沙鑽)。當中同時包括遠投和晃餌兩種元素。
如要說晃餌技巧當然是在假餌版討論比較適合。但在十師兄的釣組上,用上了多門的假餌(假蟲),投出的距離又遠,相對來說應該較難對假餌作精確的操控,(可能實情上也不需要)。

相反,除了紅蟲換上假蟲外,如果整個釣法、釣組、釣埸都是徹頭徹尾的(沙灘)投釣,我不明白為何不適合在灘投版上討論。

--------------------------------------
又例如,我也試過跟網上的資料,在沙灘試用spoon 釣tailor (一種魚名),用投竿投出大約80米左右(我係咁上下,唔好見笑),在水面拖出氣泡引魚追咬,又真係得喎。在我黎講,我會認為自己係玩緊surf fishing。

登錄/註冊後可看大圖

-------------------------------------------------------------------
係咪又係一句:「對唔住,我地香港唔係咁分喎。」
--------------------------------------------------------------------

另:
點解投釣版要有咁多限制?
用假餌唔講得。
用"餌木"唔講得。
用浮波唔講得。
投得唔夠遠,可能只算係"一般"打沉底,又唔得。 (點先叫做夠遠?)
連講目標釣大D魚o既魚(所謂"怪獸")都唔得。

咁真係冇乜野好講,都係講番釣沙鑽啦。