搜索

疑惑,矛盾

關閉 [複製鏈接]
naobao 發表於 31/7/2008 04:02:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
hiu2006 發表於 31/7/2008 04:12:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-7-31 04:02 發表

咁你千其唔好飲

我飲開鐵觀音果類.......
呀.......仲有威士己綠茶....唔知算唔算係茶?
triggerfish 發表於 31/7/2008 11:45:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 59樓 leoncody2639 的帖子

講左甘耐乜大家唔倦咩?學歐師兄話嘆返杯云南老普洱好過
 樓主| leoncody2639 發表於 31/7/2008 15:25:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 新大少 於 2008-7-31 01:56 發表
討論嘅嘢好多時無話絕對啱或錯 若然要大家嘅答案與自己–樣 又何需討論呢

係呢度咁耐睇得出十狂兄對钓個份熱誠與執着  但係對事就更為執着

要别人認同  就要有說服大眾嘅能耐 既然唔能夠說服大家 又何來得到認同

...

新少師兄,95年我說了一句話被無數人小我個經歴,當年樓價高企,一層四佰尺左右的大型屋宛住宅單位炒至三四佰萬一層,就在這時我抱住一個信念向我的親朋說,「樓價不會不斷升,到了某一個時間,一定跌得很利害」,當時我的親朋就像你們現在一樣,就算有理據都不相信,甚至小我的說話上比現在難聽一佰倍,這時我仍堅持,不買樓不炒股,不斷由說親朋收手,不斷比人小到趴街,後來所發生的事都不用我講了!
首先以上的事,我並不是說我自已有先知能,超能力等等,只是當時我在外圍經濟看到一丁點的小變化!
就算現在,我也是如此,我承認我不能令大家認同,是我的失敗!但我仍然堅持到底,向世界出發,不論大家說我固執也好偏激也好,總有一天會實现!
 樓主| leoncody2639 發表於 31/7/2008 15:31:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 歐穎海 於 2008-7-31 01:29 發表
買荼通常在大陸相熟舖頭搜貨,財源有限,在大陸較易在價單中找到心中喜好.
順帶一提,唔熟識茶葉,或無相熟可靠店舖,唔好去,有時喲生手老闆,連自己入左假茶都唔知.
[假茶]經化學處理過或以別類型式,再翻製茶 ...

茶似終係茶,貴也是茶,平也是茶,懂欣賞便有分級別,不懂欣賞的又是一杯茶!當你整天沒喝水,口喝非常時,這杯茶已沒有級別之分!當你五天沒吃任何東西,肚餓非常,面前有舊屎給你吃,你也覺得好味 !

樓主| leoncody2639 發表於 31/7/2008 19:55:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 歐穎海 於 2008-7-31 00:54 發表
我自己飲得唔會太貴,閒在家中飲1日通常消費30幾元內,生活情趣.

我反而愛飲斯里蘭卡的錫蘭紅茶!
歐穎海 發表於 31/7/2008 21:11:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 78樓 leoncody2639 的帖子

想問斯里蘭卡的錫蘭紅茶,同其它紅茶有無分別.
歐穎海 發表於 31/7/2008 21:55:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-7-31 15:31 發表

茶似終係茶,貴也是茶,平也是茶,懂欣賞便有分級別,不懂欣賞的又是一杯茶!當你整天沒喝水,口喝非常時,這杯茶已沒有級別之分!當你五天沒吃任何東西,肚餓非常,面前有舊屎給你吃,你也覺得好味 ! ...

唔明意思'意義,請解釋.
 樓主| leoncody2639 發表於 31/7/2008 21:55:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 歐穎海 於 2008-7-31 21:11 發表
想問斯里蘭卡的錫蘭紅茶,同其它紅茶有無分別.
雖然同樣是茶,但佢獨有甘香味!
 樓主| leoncody2639 發表於 31/7/2008 22:00:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 歐穎海 於 2008-7-31 21:55 發表

唔明意思'意義,請解釋.

唔同環境唔同人,飲同一杯茶,味道是不一樣的!咁你明唔明呀!