搜索

疑惑,矛盾

關閉 [複製鏈接]
leoncody2639 發表於 21/6/2008 15:55:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
爆叔!我有個問題想問你好久,分釣版是主要以技術,目標魚種,還是以釣具衡定是屬於那版呢?

因為我一直以來發覺到這問題存在,例如灘投釣魔鬼,你以目標魚而定放在石鯛版!灘投假餌,你以釣具而定放在LURE版,至於投釣魷魚你以技術及目標魚而定放在餌木版,我好混亂,我唔知我要在那版出帖,如果某天我玩到在一條仕掛上有餌木,有lure,有沙鑽勾,還要中整三種目標魚,我是不是把帖子放在其它釣法呢?

評分

參與人數 1金幣 +49 收起 理由
teddyangel + 49 情歸何處-新啟發

查看全部評分

teddyangel 發表於 21/6/2008 16:30:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我認為每種釣法須經大眾認同才能歸門別類.

有如法律一樣-要得到人們認同才能訂立法例. 否則就成灰色地帶.
naobao 發表於 26/6/2008 00:29:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-6-21 15:55 發表
爆叔!我有個問題想問你好久,分釣版是主要以技術,目標魚種,還是以釣具衡定是屬於那版呢?

因為我一直以來發覺到這問題存在,例如灘投釣魔鬼,你以目標魚而定放在石鯛版!灘投假餌,你以釣具而定放在LURE版,至於投釣魷魚你 ...

你個問題,答案其實好簡單...
網站係舊年開始運作,所以所有專題釣魚版嘅設立,
係按依家香港玩開嘅標準設立...亦係按大部份釣友所理解而去分類,
係以最常見及最適合嘅情況去討論,
我明白你嘅問題喺邊度,我唔拉咁闊...我集中解答你三個帖嘅問題喇,
無論任何釣竿都可以用喺釣魚上面,
無論任何釣餌都可能釣上任何魚(當然喺咸水入面係釣唔到淡水魚)
無論任何釣友都可以用任何喜歡嘅釣具去釣任何嘅魚,
呢D情況係絕對無所謂,我成日都強調釣魚係玩之嘛,好玩咪得囉,
不過...記住...呢個只係個人自由,
至於推介俾其他人,或者去教人,就唔同喇...
最少都要符合一D基本標準,
適唔適合...同...可唔可以玩埋...係完全唔同,
一D可唔可以玩埋嘅問題,我係唔提議去主力研究,例如...
筏仔點玩假餌,
前打點中魔鬼魚,
手竿Fit魷....等等...
都係果句,
如果你用投竿,就主力去發揮支竿點投就夠,
如果你中意又唔怕辛苦,係可以用黎玩假餌玩Fit魷,
不過講D事實過你知,
餌木就咁拖...除非活性好高...同埋個底好乾淨,否則都係得過攪字,
玩Lure都係,要不停做動作架,唔郁係無魚追架,
日本仔D野,你唔好信晒...大家環境唔同!!
我將你三個帖轉位,
就係要大家用合適嘅角度,合適嘅標準去了解吓.

至於投竿點樣上怪獸,我知你係用Shimano投竿,
我認真建議你寫信去Shimano問吓佢地生產嘅投竿係咪適合釣怪獸!!!
或者我代你去問吓周生都得!!

評分

參與人數 1金幣 +30 收起 理由
kingston + 30 好X清楚!!!!

查看全部評分

gilsonli 發表於 27/6/2008 01:55:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-6-21 15:55 發表

因為我一直以來發覺到這問題存在,例如灘投釣魔鬼,你以目標魚而定放在石鯛版!灘投假餌,你以釣具而定放在LURE版,至於投釣魷魚你以技術及目標魚而定放在餌木版,我好混亂,我唔知我要在那版出帖,如果某天我玩到在一條仕掛上有餌木,有lure,有沙鑽勾,還要中整三種目標魚,我是不是把帖子放在其它釣法呢?

十先生你好,

希望我可以代表假餌版回答你的問題...

本網是用釣法去分版的... 而各種釣法都有一定的基本定義...

如果你不太懂各釣法定義... 可以提出... 我相信各版主好樂意回答你...

我可以簡單講一講你的個案... 用助投物扣上假餌... 遠投一定是假餌釣法...
用down-shot rig 扣上餌木... 一定是餌木釣法...
可能你對餌木釣法/假餌釣法不太了解... 不過我相信你對灘投釣法一定十分了解...

假餌最簡單的定義是... 魚餌是人工的... ok?
而假餌釣法都要投出去... 所以不是要外投的釣法都屬於投釣...^^

餌木釣法更容易理解... 用餌木就是餌木釣法... ok?

評分

參與人數 1金幣 +30 收起 理由
kingston + 30 好X清楚 X2 !!!!

查看全部評分

lo0 發表於 27/6/2008 06:57:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2008-6-27 01:55 發表

十先生你好,

希望我可以代表假餌版回答你的問題...

本網是用釣法去分版的... 而各種釣法都有一定的基本定義...

如果你不太懂各釣法定義... 可以提出... 我相信各版主好樂意回答你...

我可以簡單講一講你的個 ...

非常清楚
 樓主| leoncody2639 發表於 25/7/2008 15:53:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-6-26 00:29 發表

你個問題,答案其實好簡單...
網站係舊年開始運作,所以所有專題釣魚版嘅設立,
係按依家香港玩開嘅標準設立...亦係按大部份釣友所理解而去分類,
係以最常見及最適合嘅情況去討論,
我明白你嘅問題喺邊度,我唔拉咁闊... ...

不用問周生了,我不只玩SHIMANO釣具,還有其它品牌,如PENN,飛投,DAIWA!
我明白爆叔用意,原來我跟英國人所學的SURF CASTING,竟然學了不同釣法的釣技,我已懂什樣分了!多謝爆叔!
下次我灘投鐵板中了GT,我會放帖在Lure 版處了!謝謝你們的解答呀!
 樓主| leoncody2639 發表於 28/7/2008 19:33:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
1)餌木就咁拖...除非活性好高...同埋個底好乾淨,否則都係得過攪字,
2)玩Lure都係,要不停做動作架,唔郁係無魚追架,

1)暫時未玩住,遲些試左公佈!
2)既然膠虫是Lure一種,即是我做到這一項!
http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=19954&extra=page%3D1
naobao 發表於 28/7/2008 20:46:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-7-28 19:33 發表
1)餌木就咁拖...除非活性好高...同埋個底好乾淨,否則都係得過攪字,
2)玩Lure都係,要不停做動作架,唔郁係無魚追架,

1)暫時未玩住,遲些試左公佈!
2)既然膠虫是Lure一種,即是我做 ...

你記住,你只係用投竿去玩唔同嘅釣法,
除非你無能力去買其他釣竿,
否則我都係提議你用合適釣具,
用十Q幾呎投竿去Fit魷,浪費左支竿功能之餘,又辛苦...
漁痴 發表於 28/7/2008 22:38:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-7-25 15:53 發表

不用問周生了,我不只玩SHIMANO釣具,還有其它品牌,如PENN,飛投,DAIWA!
我明白爆叔用意,原來我跟英國人所學的SURF CASTING,竟然學了不同釣法的釣技,我已懂什樣分了!多謝爆叔!
下次我灘投鐵板中了GT,我 ...

十兄:不如你咁理解啦, 你係假餌版出貼, 標題你用投竿型式玩假餌, 釣魚係庄, 釣法係閒(包括投釣), 投釣一定唔係庄

樓主| leoncody2639 發表於 28/7/2008 23:30:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 漁痴 於 2008-7-28 22:38 發表

十兄:不如你咁理解啦, 你係假餌版出貼, 標題你用投竿型式玩假餌, 釣魚係庄, 釣法係閒(包括投釣), 投釣一定唔係庄

多謝師兄提議!