搜索

[釣場] 東龍島攻略篇1

eddy 發表於 30/4/2008 23:15:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄可以做領隊帶我地去釣魚~
 樓主| kh0101 發表於 30/4/2008 23:26:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝各位,我吾係乜高手 ....得閑大家研究下 la ~
ysl2003 發表於 1/5/2008 15:36:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大大精心製作~用心得很~很適合參考
TC.. 發表於 1/5/2008 16:27:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
深入淺出!有心之作!
quincylau 發表於 2/5/2008 20:41:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
樓主介紹算很詳細,但小弟也有補充,除碼頭外,其余地方一定要穿磯鞋,同時如果過夜更要小心大蜈蚣(特別春、夏两季),东龍島小弟也踏足廾年了,以前是十分理想,直至04年,乃可以3至近5斤牛屎,一晚2至5條,有時更因遇大牛,手中的1号离島遠征無法負荷,無奈過石斷,最慘烈的一次,在98年夜水3号珈瑪8号線都無法控制,最終炸杆收場,但近幾年(3至5年),可以講1年差過1年,主要是過度落網、毒魚、甚至聽當地人講層炸魚,去年層去2次,最好的位都龜,現時己轉移總部到長洲,雖然小弟不才,暫未有佳作,但去年也試過2次幾乎下海(因貪心用手持石鯛,巨物來一咬就開尾,所以才幾乎出事),還有補充一句,大東風時期,燈塔位+分危險,要十分小心,除變成大花灑排外,小心浪倦人,因多午前層出事過,望各釣友注意!!
藍旗吞拿 發表於 2/5/2008 21:13:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄好用心介紹釣點喎~
clwong0606 發表於 3/5/2008 23:38:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 的帖子

好詳細 ! 小弟斗膽用你 d 資料做個實境圖 ! 以供大家參考, 如有錯處請指點指點 !
clwong0606 發表於 3/5/2008 23:51:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 17# 的帖子

upload 左又好細咁, 放條 link係度啦 !

登錄/註冊後可看大圖

** 希望有分加 !! ^^

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
呵嚦 + 50 手工分

查看全部評分

樓主| kh0101 發表於 4/5/2008 22:48:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
C兄講得好, 東風不要去 ...但也有背風位 ,下回先介紹....
其實有很多大陸人去落網  , 06年有人落魚藤 .....07年又有人炸魚....龍尾經常落三層網....
我下星期會出東龍島攻略篇2再講 ...
hang0727 發表於 26/9/2008 02:20:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
  新手又有問題...............
C兄 我想問星期六晚東龍島釣夜魚係唔係有無船家''''''''''有咩方法 請您PM我