搜索

[釣餌] 另類魚餌??

sydney 發表於 25/4/2008 16:07:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
外國網站都好似不時有提到用 "cheese pudding" 釣立。
就係芝士加麵包麵粉魚肉之類。
不過試過效果好似一般。
飄飄然 發表於 25/4/2008 16:15:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-4-25 15:51 發表

十狂兄~
能用家中金魚作測試,小弟非常欣賞你大膽的嘗試,現有問題想請教,煩請十狂大師可以解答...
1)你家中的金魚是否就是你所指的肉食性魚類??
2)如何看得出金魚會對糖酸及腥味特別敏感呢??
3)你所指的含有糖酸是什麼 ...

相信+狂兄同d日本高手交流完之後層次又再升華到另一境界喇!!利害,利害!!
松田先生 發表於 25/4/2008 16:22:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 飄飄然 於 2008-4-25 16:15 發表

相信+狂兄同d日本高手交流完之後層次又再升華到另一境界喇!!利害,利害!!

飄兄~
頂....我好認真請教架~
但睇咗你呢段回覆~~登時笑出嚟~~頂唔緊!!

高比 發表於 25/4/2008 16:31:04 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
澳門釣塘就用秋刀魚或者池魚,唔好雪住佢.斬開一舊舊,臭到死先得食...好鬼醒臭!
一般大紅鮋,大星星,老敏一口都吞晒...其中d朋友話近魚肚的位有內臟夠醒,得食d,我就唔知係唔係哇,因為好少用...太臭喇!
leoncody2639 發表於 25/4/2008 17:00:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-4-25 15:51 發表

十狂兄~
能用家中金魚作測試,小弟非常欣賞你大膽的嘗試,現有問題想請教,煩請十狂大師可以解答...
1)你家中的金魚是否就是你所指的肉食性魚類??
2)如何看得出金魚會對糖酸及腥味特別敏感呢??
3)你所指的含有糖酸是什麼 ...

我寫錯了應該是家中肉食性魚類和金魚作測試,用沙糖煲溶成糊狀,加入檸檬汁攪均,塗在波子上放入雪櫃雪硬後,放入兩種魚的魚缸內,發現魚兒不斷追住那粒塗了糖同果酸的波子來咬,如只放波子入魚缸內,魚兒只走去看一看便走!這是我做過兩種魚及餌的測試,其它魚類及魚餌尚未測試!
leoncody2639 發表於 25/4/2008 17:07:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-4-25 16:07 發表

ben師兄~
十狂大師能以家中金魚作測試,這份熱心,小弟松田也做不到,他的無私付出,實在是我們釣魚人之福啊~
松田老師,聽說你家也飼養了不同品種的魚類 ,我想........... !

JOEY_WALTER 發表於 25/4/2008 17:13:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-4-25 17:07 發表
松田老師,聽說你家也飼養了不同品種的魚類,我想...........!

咁神奇 +狂大師可否拍下全程給小第們學吓嘢得嘛

大師你會唔會研究吓其他咪道呢eg辣咪比較刺激性大咁呢
JL-Crazy 發表於 25/4/2008 17:28:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 20# 的帖子

點解要用家中觀賞魚黎試
松田先生 發表於 26/4/2008 10:17:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-4-25 17:07 發表
松田老師,聽說你家也飼養了不同品種的魚類 ,我想........... !

十狂大師~
你係邊度聽返架...(飼養了不同品種的魚類)~~點解我自己都唔知嘅??
我養嘅養去都係得一條,至於你想咩..... 你唔好儍喇!!~比張相你睇下還可以...阿大師

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
ben 發表於 26/4/2008 11:28:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-4-26 10:17 發表

十狂大師~
你係邊度聽返架...(飼養了不同品種的魚類)~~點解我自己都唔知嘅??
我養嘅養去都係得一條,至於你想咩..... 你唔好儍喇!!~比張相你睇下還可以...阿大師
http://i160.photobucket.com/albu ...

條花羅漢好靚仔呢