搜索

[釣行] 中下中下, 中極都係維多利亞

樓主| arcticwind 發表於 20/1/2011 11:59:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

好彩唔駛龜, 中返條58cm囉.
下次見倒我打個招呼嘛....
all-kind 發表於 20/1/2011 12:38:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
湯版大, 未知可否賜教我等後輩, 用膠蟲釣花鱸的基本技巧及心得,
雖然看過些舊帖及其它資料, 不眾說紛紜, GET 唔到核心.

由你經常膠蟲中的經驗, 說出來, 我等後輩較易消化吸收, 拜托拜托!
 樓主| arcticwind 發表於 20/1/2011 12:57:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
湯版大, 未知可否賜教我等後輩, 用膠蟲釣花鱸的基本技巧及心得,
雖然看過些舊帖及其它資料, 不眾說紛紜, G ...
all-kind 發表於 2011-1-20 12:38

我唔算係膠蟲高手啦, 有得中都只係靠運.
你不妨問下超版A君: aroomd. 係佢教我用膠蟲中鱸架.
ray853 發表於 20/1/2011 13:26:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好彩唔駛龜, 中返條58cm囉.

下次見倒我打個招呼嘛....
arcticwind 發表於 2011-1-20 11:59

你就好啦, 又有, 我地就2個人得3條石狗
見你咁勤力週圍走, 吾敢阻住你
下次見到你, 一定要請教下你玩假餌心得
all-kind 發表於 20/1/2011 14:22:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 43# arcticwind

小弟初到貴境, 懞下懞下, 查找過所有版面的版主, 都找唔到" 超版A君: aroomd", 是否要等他/她出帖才可尋獲?

依排魚仔唔得食, 花花是否因天氣寒冷都躲藏在底部之固, 所以想用膠蟲搜尋底層, 不知方向對否?
 樓主| arcticwind 發表於 20/1/2011 15:09:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  arcticwind

小弟初到貴境, 懞下懞下, 查找過所有版面的版主, 都找唔到" 超版A君: aroomd", 是否要 ...
all-kind 發表於 2011-1-20 14:22

依個咪A君囉: aroomd
話明超版, 佢當然唔係任何一版嘅版主啦. 所有版佢都有份睇架.

膠蟲冇錯可以target比較深嘅泳層. 另一優點係收得比硬餌慢, 活性低嘅魚都有機會咬到.
但膠蟲都有決點嘅, 例如本身動作冇咁大, 震幅比硬餌細, 又冇聲, 係黑暗, 大湧或者嘈嘅地方比較難吸引魚.
 樓主| arcticwind 發表於 20/1/2011 15:21:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你就好啦, 又有, 我地就2個人得3條石狗
見你咁勤力週圍走, 吾敢阻住你
下次見到你, 一 ...
ray853 發表於 2011-1-20 13:26

Hehe....我玩假餌嘅原因就係因為我冇耐性.
要我企定定等中魚, 我唔得架. 趁流水好走多幾個位博返口啦.
不過你叫我嘅話我一定企定定傾計架. 吹水都係我強項黎架.
ray853 發表於 21/1/2011 09:19:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Hehe....我玩假餌嘅原因就係因為我冇耐性.
要我企定定等中魚, 我唔得架. 趁流水好走多幾個位博返口 ...
arcticwind 發表於 2011-1-20 15:21

如果下次撞倒你, 冇理由要你企定定, 最多拖住隻生蝦, 同你一路行, 一路吹
gilsonli 發表於 25/1/2011 00:08:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇到我笑左出來, 真係要網主加多個SEARCH 別號既功能, A君,

PM 問點用SOFTBAIT, 不如開POST 討論啦,

我相信唔少人想知, 亦唔少人用過, 集思廣益^^

估唔到有人討論假餌品牌設計, 萬變不離其宗,

要計既, 日牌都係改RAPALA 啦....
5j652283 發表於 10/12/2011 21:54:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
arcticwind 發表於 2011-1-14 23:48
師兄你又講唔講得出佢係似邊隻呢?
我就覺得有少少似lucky craft隻B'Freeze.
其實我覺得成本 ...

師兄,成日見其他師兄話用快鉤就唔好用個圈,因為會自轉,但係你又有中魚喎!可否指點指點!
回復 支持 反對