搜索

[釣場] 再一次... 唉

bennychn 發表於 12/4/2008 01:36:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
盡自已一分力,做得到就做..要有包容的心...
我地唔可以改變所有人,但一定會有人被改變...
正如醫生救唔晒所有病人,但都會盡力去救...
就好像現今還是有很多人不理環保,但我們總不能因別人不做而放棄環保...
願與所有有志之仕共勉之..
加油....不要放棄,never give up

評分

參與人數 1金幣 +70 收起 理由
island + 70 學習分!!

查看全部評分

美雪 發表於 12/4/2008 01:43:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 樓主| sunhee 發表於 12/4/2008 01:54:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
感化人方法好多. 有d人受軟ng受硬,有d人受硬ng受軟;有d人有道理gae會聽人講, 有d人要自己撞左板才會學懂. 總之好多人都好緊張個 釣塲. 大家目標一至. 雖然 末必有一個perfect solution, 但各施各法, 總有一個方法會觸動到那些人gae. ng放棄.一定有成果. 大家努力!
阿恆 發表於 12/4/2008 01:56:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 edgedrummer 於 2008-4-12 00:12 發表
連品格都冇既人, 唔應該釣魚. 我怕佢地食完d魚, 生仔冇xx.

次次出次次龜...大風大浪大蚊咬........可止生仔冇xx....連生女都............

sunhee....今次又係有bbq呀......相信問下艇家會收到風係咩人釣蚊洲夜水...但有無必要....如果問到邊班人出、咩人帶、咩人上是非石...出post x佢....大家一定好鐘意睇....但點解唔咁做....因為真心希望大家注重清潔...執下垃圾需時幾耐...耐得過您制造垃圾既過程(釣魚)...執下垃圾有幾難有幾污衊...難得過您要您中魚...污衊得過鉤蝦開餌粉...最近上過黑石破壞既朋友....希望大家自律下啦....釣魚圈好細....咩人...咩時間上過....好易比人知架....
執同佢洗無錯...絕對功得無量....多謝sunhee 同gigi
阿恆 發表於 12/4/2008 02:00:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 鄧波比 於 2008-4-12 01:32 發表
Sunhee, Gigi,感激你們的付出,
好一個擇善而執,今次的訊息最重要不是責罵弄污釣場的人,而是提高訊息給其他釣友,由是初次接觸的釣魚人,佢地可能現在無機會出外礁,但佢地係未來釣界的傳承者接班人,明天靠他們,這次報導非常好
多 ...

所以初釣不是教人如何釣如何頂如何取.....而是如何保
 樓主| sunhee 發表於 12/4/2008 02:12:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
近排忙好小上網post. 今晚勞so多, ng 好介意!

講多一句, 有時我都ng係100% 帶走晒d垃圾, 一樣會 miss 左d, 一樣會有d放得ng好吹落海, 一樣會有時釣遲左ng夠時間拾晒自己d垃圾/沖干淨釣塲, 一樣會有時見dC兄c姐沖緊會等佢地順手幫我沖埋我個位. 任何人都可能會, 打個比喻even GiGi or 波比san, Tiger 都有甘gae可能( ng係話佢地有!!)

如果真係發生左比你地見到. ng 好用此來做自己ng收拾gae 籍口. . ng 好話' chi,, d 人得把口, 我見過佢地leave 垃圾la....講就叻... 吹水ji ma, 正 假君子'.   潔淨釣塲ng係因為其他人而做, 人地錯, 一次半次gae失手 ng係自己明知ng arm 照做gae 籍口.  要清潔釣塲不應是怕比人鬧/見其他人有樣學樣/提高自己係人前人後gae image, 而係因覺得係arm 為自己做對gae事而做!
 樓主| sunhee 發表於 12/4/2008 02:24:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 阿恆 於 2008-4-12 02:00 發表

所以初釣不是教人如何釣如何頂如何取.....而是如何保

有你地主持磯釣教室, 想信每個你地教過/將會教gae新釣手都會從你地身上得到好多保護釣塲方面gae正面gae影嚮!

我地只係拾左一包垃圾, 微不足道. 你地卻可以教到好多釣手保護釣塲, 減少好多垃圾, 亦會多左一班會幫手清潔釣塲gae 釣手! 感謝你地之餘, 祝你地成功!
kennyko 發表於 12/4/2008 02:32:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
遲d可以叫臭石...
阿恆 發表於 12/4/2008 02:46:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 sunhee 於 2008-4-12 02:24 發表

有你地主持磯釣教室, 想信每個你地教過/將會教gae新釣手都會從你地身上得到好多保護釣塲方面gae正面gae影嚮!

我地只係拾左一包垃圾, 微不足道. 你地卻可以教到好多釣手保護釣塲, 減少好多垃圾, 亦會多左一班會幫 ...

一開始磯釣教室已經把保育列入首要課題...多謝妳支持~~~大家一齊努力~~
小雞 發表於 12/4/2008 11:21:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
果班正賤人,好彩仲有你地幾個白武士,真係幸苦晒!