搜索

2010年度磯釣賽初步方案

BillyCKY 發表於 7/11/2010 20:10:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大埔內海係響邊度架?
亞米 發表於 8/11/2010 18:07:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

1)在磯釣比賽上採用25cm內叉制度:
- 其一是一種讓受眾加強catch and release的觀念,在比賽時釣獲不及這個尺寸的未成年魚,我們便可以鼓勵選手即時將其放生。
- 在港內比賽亦可考慮23cm內叉,一般這種尺碼的鯛科魚(2-3齡成魚)較易存活,過細的魚獲,相信大家都有經驗很易釣後死去吧!

2)除非有很精確的量度長度的方法,否則使用長度來決定賽果會很容易出現爭議。傳統使用3-5尾總重去量度,相信較容易處理。

3)磯釣比賽始終有其危險性,參加者應該有基本磯釣安全知識,能自行處理有關問題較好,新手們最好先參加一些磯釣入門的活動。

4)競賽評比活魚,是十分好的概念,若有贙助商提共活魚袋當然最好,又或者在賽例註明這個比賽必需自備活魚袋都很足夠了。

個人意見~~~
 樓主| naobao 發表於 8/11/2010 18:25:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

量度相信唔係大問題,
我地會因應需要做專門度魚嘅工具,
問題好容易可以解決!!
贙助商提共活魚袋呢個問題就唔考慮,
贙助得一次都唔知贙唔贙助到第二次,
要持續自由咁去辦比賽,
及無謂加添呢D煩腦壓力,
索性唔去諗呢D安排!!
亞米 發表於 9/11/2010 10:21:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
加油,爆叔~~~~

很期待這個簡單開心既磯釣比賽~~
king_tse 發表於 9/11/2010 13:56:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今次嘅比賽,友誼第一,比賽第二,不過最緊要係隻杯!
 樓主| naobao 發表於 9/11/2010 16:19:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
加油,爆叔~~~~

很期待這個簡單開心既磯釣比賽~~
亞米 發表於 2010-11-9 10:21

多謝米兄
B.BAQUA 發表於 10/11/2010 02:05:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大家重有無其他意見/問題呢?
tsuifly 發表於 11/11/2010 00:48:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
(比賽用意見)
1.一至既蝦和粉大會供應會對釣手方便d和公平d
2.如果分十個比賽區域,每個區域3名選手加一個工作人員,
上船後再抽先後選位上礁(方便大會控制和人手不用太多)

(備用意見)
1.由於係團體活動,意外此終係意料之外,需唔需要買輕量保險?
2.小量急救用品和備車去醫院路徑

以上只係小小愚見,希望有小小幫助