搜索

[釣具] 想買fly fishing rod

zcc411 發表於 14/1/2010 18:24:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位, 又係我~

自從黎到呢個網之後, 我就好似發晒顛咁, 係咁睇係咁睇......
可惜仲未有架生.... 不過當然唔會唔睇架生啦~~~~

到而家.... 仲未決定買邊一支杆, 想大家比下意見~~~

1) Greys G-tec  9',  7# 或者 6#,  3pcs,
2) Sage 690-4 Flight  9' ,  6# 或者 7# ,  4pcs
3) Orvis TLS Power Matric 906-2,  9', 6#, Mid-Flex7.0, 2pcs
4) Hardy Demon, 9',  6#,  4pcs

以上四支都係心水, 仲未決定, 因為四支都未攞過上手, 價錢差不多, 不過都係好貴.....
心裡面其實就最想係第4 HARDY, 因為其實好鐘意呢個牌子, 但係Hardy 同 Sage我都只可以買到佢地差不多最低級的系列, 不過已經攞左我命,
而Greys 就好似可以買到差不多最高係列的rod, 所以仲未諗到買邊一支, 所以真係要大家幫幫手, 比下意見~~~

唔該晒~~~

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
bulldog + 200 鼓勵分!!

查看全部評分

HappyClam 發表於 14/1/2010 20:39:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

I got a Sage Flight 690-4, fast action, stiff, very good & accurate casting.
One of our lady member got a Greys too, fast action & easy casting.
Hardy had a historical background, finishing is brilliant.
We don't have much info about Orvis, 2 pc seems a bit
long for carrying.
flyfisher 發表於 15/1/2010 00:45:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 1# zcc411

Orvis 係好靚(名牌)嘅竿, 可以與 Thomas & Thomas, , R.L Winston 及 Hardy 等比美。 價錢真係好貴。

從你所選摘嘅竿, 每一支都係頂级...........真係好難俾意見。最緊要係要自己歡喜, 心有所屬。

如果唔怕出入麻煩, 兩節竿係最理想!

Greys 係 Hardy 同廠, 牌子只係針對唔同客戶!
bulldog 發表於 15/1/2010 09:22:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  zcc411

Orvis 係好靚(名牌)嘅竿, 可以與 Thomas & Thomas, , R.L Winston 及 Hardy 等比美。 價錢 ...
flyfisher 發表於 2010-1-15 00:45

最緊要o係荷包過爆叔叔 !!!!  
bulldog 發表於 15/1/2010 09:25:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各位, 又係我~

自從黎到呢個網之後, 我就好似發晒顛咁, 係咁睇係咁睇......
可惜仲未有架生.... 不 ...
zcc411 發表於 2010-1-14 18:24

對枝 fly 竿同個荷包都好高要求喎 !!!!!
 樓主| zcc411 發表於 15/1/2010 10:52:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
I got a Sage Flight 690-4, fast action, stiff, very good & accurate casting.
One of our lady membe ...
HappyClam 發表於 2010-1-14 20:39

Hardy真係好有歷史, 之前試過攞過佢地啲杆, 就愛上這牌子......
flyfisher 發表於 15/1/2010 10:56:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
bulldog 發表於 2010-1-15 09:25

正如我時時都講......買竿嘛......Buy the best you can afford.........
 樓主| zcc411 發表於 15/1/2010 11:07:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  zcc411

Orvis 係好靚(名牌)嘅竿, 可以與 Thomas & Thomas, , R.L Winston 及 Hardy 等比美。 價錢 ...
flyfisher 發表於 2010-1-15 00:45

的而且確, 上面幾支都係好野, 只不過係唔知係HARDY最低的係列同GREY最高的系列之間點選擇..... 雖然心裡面係比較喜歡hardy
 樓主| zcc411 發表於 15/1/2010 11:09:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
bulldog 發表於 2010-1-15 09:25

應該咁講.... 係我對支杆有高要求.... 但係支杆對我個荷包有更高的要求........
 樓主| zcc411 發表於 15/1/2010 11:11:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
正如我時時都講......買竿嘛......Buy the best you can afford.........
flyfisher 發表於 2010-1-15 10:56

哈哈... Uncle, 我選果幾支都係跟住你呢個守則的~~~~