搜索

[釣具] 平凡的測試報告 HR EGI FORCE A-TYPE EA-832E<加圖>

gilsonli 發表於 14/1/2008 17:53:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

魚拓HR 呢個品牌如果唔係出餌木竿我都唔識不好意思有點孤陋寡聞聞說磯竿都好受歡迎我又好想試試台灣品牌有次有機會了哈哈

我以一個普通用家角度沒有太多數據支持可能會不夠專業敬請原諒

硬件 :
- 83吋長
節式

- FUJI
鈦金屬SIC GUIDE…

- FUJI REEL SEAT…

- LDB GUIDE
設計

- 104g
淨重

-
竿身表面不易貼線

-
高硬度 EVA 手柄

-
黑色竿身有金環
基本硬件都有齊啦
價錢 : 入門至進階之間… 對入門者可能有點點貴...
手感 :
- 輕身配上SEPHIA2500SDH… 平衡唔錯冇因為薄料而有虛既感覺彈性可以有助遠投竿先敏感一般餌木碰石/魷訊都可以傳到手
實戰 :

- 微風 3.5餌木 一般20米外拋投都輕易
- 大小魷訊都到手成功捕捉魷訊當然手到拿來
- 竿腰有彈力... 作緩衝... 有VIDEO 做證... 中花枝一衝一卸力... 唔錯... 竿身作第一防禦... 再出DRAG... GD

總結 : 我是新手我當然想買一枝價錢可以又可以享受餌木釣法的釣具好多時聽到人地講拉竿就抽而手上的竿都什麼都俾唔到…拉咩呀... 都冇FEEL既...  只知一抽實晒就係掛底好似發瘋咁FIT… FIT親都龜都幾心灰無奈我唔敢講你有枝什麼什麼就可以令你爆釣… 最起碼要有枝竿當有魷既時候你唔好錯失機會中到魷餌木在水中知道發生咩事可以分得出才慢慢更新提升釣具層次吧我未夠功力去找缺點上述是一點用後感

入門而又想享受餌木釣法… 但想起南京大屠殺... 又想起文化大革命...
希望寶島風味可以考慮

唔知我地討論區有冇釣友都用緊呢不如分享一下

REPORTED BY 企鵝GIL

DSCF0055_resize.JPG DSCF0177_resize.JPG DSCF0179_resize.JPG DSCF0180_resize.JPG DSCF0181_resize.JPG DSCF0148_resize.JPG

評分

參與人數 14金幣 +877 收起 理由
松田先生 + 50 精品文章!!
panda + 30 ...簡潔易明...低鍚...
hoiyatc + 167 抵比!
京士頓 + 50 實實在在嘅報告!!!!
arcticwind + 50 認真好介紹!!
shek9kung + 100 精品文章!!!!!!!!!!!!!
浦克 + 100 得閒借埋我試下!
黑雲 + 50 精品文章!!
華少 + 50 好的報告
ReynoldHa + 50 精品文章!!

查看全部評分

JL-Crazy 發表於 14/1/2008 17:56:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
提供用後感係好好好啦,有機會借我試下
jj3c0399 發表於 14/1/2008 18:02:46 | 顯示全部樓層 IP:- 台灣
這把竿子在台灣賣得不錯喔!!!
在台灣算是入門的一把好竿子!!!!
如果不想拿日本竿的話這一把在台灣的能見度很高的!!
他還有鈦珠版本的
 樓主| gilsonli 發表於 14/1/2008 21:19:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
炒蜆 發表於 14/1/2008 21:30:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如你所言的話, 價格 = 入門至進階, lee 枝 rod 真係好 arm 新手~^^
batchan 發表於 14/1/2008 21:35:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我唔係好識呀~入門姐係大約咩價位ar!?
28wish榮 發表於 14/1/2008 21:48:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
幾兩銀??
 樓主| gilsonli 發表於 14/1/2008 21:54:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 炒蜆 於 2008-1-14 21:30 發表
如你所言的話, 價格 = 入門至進階, lee 枝 rod 真係好 arm 新手~^^

當然人人定位唔同...
我自己會有一個價格定位...
首先說明 價錢同質量不一定成正比或有線性關係...

hkd50-499 = 萬用型... 通常海鱸又得餌木又得...
hkd500-999 = 入門型... 拿少少錢... 試下餌木釣法都唔錯...
hkd1000-1999 = 進階型... 對自己同釣具都有一定要求啦... 想找一枝好少少...
hkd2000+ = xxx型... 投入釣法... 追求最高層次的享受...
炒蜆 發表於 14/1/2008 21:57:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2008-1-14 21:54 發表

當然人人定位唔同...
我自己會有一個價格定位...
首先說明 價錢同質量不一定成正比或有線性關係...

hkd50-499 = 萬用型... 通常海鱸又得餌木又得...
hkd500-999 = 入門型... 拿少少錢... 試下餌木釣法都唔 ...

hkd2000+ = xxx型    <---------     哈, 好迷, 笑死禾~  
 樓主| gilsonli 發表於 14/1/2008 21:57:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 28wish榮 於 2008-1-14 21:48 發表
幾兩銀??

行下釣具店睇睇.. 我都唔知...