搜索

2月28日更新【手研工房】ヘチ240

松田先生 發表於 18/11/2007 16:28:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
【手研工房】ヘチ240製作過程
材料有~布袋竹、竿身炭纖維兩支、頭芯玻璃纖維一支、鈦金屬seat、guide就未買~

登錄/註冊後可看大圖

要搵一支靚紋嘅布袋竹真係難過登天~呢支叫不過不失啦~

登錄/註冊後可看大圖

Fuji T-LS-6(R) 一定係小弟首選~

登錄/註冊後可看大圖

度好所有size,跟住就開料,圖中係開料後~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

自製【印龍繼】,小弟都係第一次~

登錄/註冊後可看大圖

測試【印龍繼】接駁位,睇下fit唔fit先~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

【印龍繼】接駁位一定要留有虛位,因接駁位用耐會有磨損,所以要預留~

登錄/註冊後可看大圖

將尾節碳纖維套人竹內,然後用介刀削去布袋竹表層~

登錄/註冊後可看大圖

圖片可見收口位置係開咗十字啤把位~

登錄/註冊後可看大圖

尼龍鑼絲又出埸啦,真係好鬼有用~

登錄/註冊後可看大圖

接駁位一定扎線加強~

登錄/註冊後可看大圖

吉X島$10店買嘅小用品,可以插住等油漆慢慢乾,又幾鬼好用喎~

登錄/註冊後可看大圖

圖中可見【防風火機】,作用係用嚟桿竹眼,增加古典味,此品火力比較集中,冇咁易桿爆竹~

登錄/註冊後可看大圖

竹眼桿火後~

登錄/註冊後可看大圖

啤把位扎上線加強,之後再滴AA膠定位,滴後會有發白現像,乾後可用清水洗去~

登錄/註冊後可看大圖

竹的部份塗上Sakurk顏料【濃茶】色~

登錄/註冊後可看大圖

薄薄地先塗一層,待乾後再塗~

登錄/註冊後可看大圖

塗上第二次出嚟嘅效果~

登錄/註冊後可看大圖

竿身部份塗上Sakurk顏料【濃赤】色作為底色~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

評分

參與人數 8威望值 +268 金幣 +470 收起 理由
~cheung~ + 25 毒性強烈!!
京士頓 + 50 + 25 手研高手.... 強呀!!
zero2007 + 49 + 25 勁~高手本色~~!!
DriftsinkAngler + 50 毒性強烈!!
coolfire + 200 落200蚊訂...做多支...哈哈
TEN69 + 49 + 25 整好借黎研究下!:D
hechi + 20 + 20 勁勁勁
nortoncamel + 100 + 100 大師傅出馬!!

查看全部評分

亞多哥 發表於 18/11/2007 16:46:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
  期待.....
亞多哥 發表於 18/11/2007 17:07:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
八卦問句 (問題比較敏感可以吾答 ) ......竿胚在那裡買?
三師兄 發表於 18/11/2007 17:39:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
松田,

原來.....你.......話做完支巧絕後有新野搞........就係......

好毒呀,  特別係呢排我地極需要呢D竿....
亞多哥 發表於 18/11/2007 17:44:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
米係.....完成之後要排隊做 TESTER......
 樓主| 松田先生 發表於 18/11/2007 17:45:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 亞多哥 於 2007-11-18 17:07 發表
八卦問句 (問題比較敏感可以吾答 ) ......竿胚在那裡買?

多哥兄~

(竿胚)<===唔明? 唔係玩嘢~真係唔知係咩???
 樓主| 松田先生 發表於 18/11/2007 17:46:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 三師兄 於 2007-11-18 17:39 發表
松田,

原來.....你.......話做完支巧絕後有新野搞........就係......

好毒呀,  特別係呢排我地極需要呢D竿....

哈哈~
成日做筏仔好悶~攪攪新意思嘛~三師兄
亞多哥 發表於 18/11/2007 17:47:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
sorry.....我意思係 raw material 竿身.
 樓主| 松田先生 發表於 18/11/2007 17:50:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 亞多哥 於 2007-11-18 17:47 發表
sorry.....我意思係 raw material 竿身.

pm你~
亞多哥 發表於 18/11/2007 17:56:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
收到, 番橋....