搜索

[釣技] 斷到啪啪聲

打龜魚童 發表於 13/12/2009 23:50:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟以前玩開磯釣, 近依2年主攻前打
但近依半年開始拎枝前打杆去D多大魚釣o既位, 但開始發覺成日斷=.=(比較磯釣)
想問問有玩開磯釣又有玩開前打o既朋友, 有無發覺前打易斷d=.=?
同埋知唔知點解^^"請各位一齊分享下丫 唔該~

磯釣用3主1.5腳中依條都無問題=.=

但唔知點解, 玩前打用1.5腳2.5主成日都斷.....唉
pippenfan 發表於 13/12/2009 23:56:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
會唔會磯釣魚埋黎都可以有準備咁揚竿,但前打就要係1秒內揚竿,而無得做好頂魚準備同角度,所以斷到啪啪聲呢?
pippenfan 發表於 13/12/2009 23:58:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
補充一句,小弟未玩過磯釣的...........
沙立 發表於 14/12/2009 00:02:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
斷咩位?
 樓主| 打龜魚童 發表於 14/12/2009 00:24:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
斷子絲, 釣對上, 界石斷多^^"
其實小弟有一舍 諗法, 會唔會係前打係底中魚多, 一抽好多時已經係石邊
而磯釣無咁貼底呢=.="

唔知關唔關事
chowwilson 發表於 14/12/2009 00:27:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄你打磯~?
 樓主| 打龜魚童 發表於 14/12/2009 00:29:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
直駁, 但係個底多難野或者石
但係係同一個位, 如果用浮波又唔會斷wor-.-"唉....
figs 發表於 14/12/2009 09:22:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好大條魚喎!!
gary_cham 發表於 14/12/2009 10:50:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我諗答案係杆身設計上兩者都不同~~
前打杆柔軟度好似手杆咁 , 而磯杆比前打杆硬(睇你用咩幾多號)
用前打杆中魚後 , 杆身回彈力一定唔夠磯杆咁強 , 魚有足夠力度令前打杆杆頭飲水
頂魚o既力度唔可以同磯杆比
仲有一點 , 師兄要知道 , 前打同磯釣係兩回事 , 前打杆多數為直駁而設計出黎 , 唔係咁啱去磯石度玩前打
chowwilson 發表於 14/12/2009 12:21:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔知0岩唔0岩呢....
不過用浮波既時候只要有流.....個釣組就打斜.....同個底應該點都會有個Distance.....
但係有時前打會貼下貼下個底釣.....高低不平既石峰易界石都唔出奇.....