搜索

釣老泥一問!

billychan246 發表於 14/11/2009 10:13:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
想問吓,哩到有冇釣老泥高手可以指點吓!!??

我想知,點樣可以釣得多d老泥??(吾好叫我用八爪勾,咁冇左釣魚個意義!)

我自己記錄約3個鐘,得4,50條老泥!我目標係4個鐘一百條!
我釣組係1主,老泥標,夾鉛,令圈,0.8子,兩條子,兩個勾!餌係面粉溝蛋!
我試過用淡水勾,貪佢解勾快,同時又好易甩!

點揾一個好釣點?
釣大條,睇地方同運氣,但釣得多,一定係需要技術!

有冇師兄可以指點吓!!
chowwilson 發表於 14/11/2009 17:38:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄4,50條都算幾強啦~!
不過我覺得直感唔用標重好玩~
大三巴 發表於 14/11/2009 18:17:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

釣得多~有排劏... 派俾人~唔新鮮..
..釣到咁多~50大老泥..我都心足喇..仲想點???
 樓主| billychan246 發表於 15/11/2009 00:13:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我果d老泥吾大,最細3隻手指甲大,最大2指半!!邊釣邊放!
我今日都去左王金釣老泥!成個海都係老泥!有時釣組未直,就搶餌......跟住化埋!
係黃昏果一水,一個鐘就差吾多有30條!幾乎槍槍中!
其實我諗住,如果可能在4個鐘釣到一百條,就去參加釣老泥比賽!!
ShInGxP 發表於 15/11/2009 00:23:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣老泥都有咁高深既學問
 樓主| billychan246 發表於 15/11/2009 00:31:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係咪高深就吾知喇!但技術一定有!
但我曾經遇個一個大叔,佢話,年青人,釣老泥,夠吾夠膽玩一蚊一條呀!!
好彩果時冇答應佢!!如果吾咪輸死!
果個大叔專攻老泥!!
ShInGxP 發表於 15/11/2009 00:55:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
1蚊條輸到破產都似
魚情未了 發表於 15/11/2009 09:29:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

用 2 磅 幼 絲 , 如 用 麵 粉 加 蛋 或 水 做 餌 粒 , 就 要用 40 號 泥 猛 專 用 鉛 頭 鉤
經 驗 所 得 , 如 將 鉤 尖 磨 短 少 少 , 更 容 易 使 泥 猛 上 鉤 。 手 絲 釣 泥 猛 , 會 令 你 過 足 手 癮
可以去灣仔碼 頭釣老泥又大條又多