搜索

[釣行] 失眠之結果

arcticwind 發表於 30/7/2009 09:57:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
尋晚好朋友2:30am打黎整醒左我, 吹下選購魚竿既問題...
傾....係好happy既, 但傾完之後又訓唔著, 點算好呢? 又搞爆光啦!
一支公5:00am已經到達釣場, 早左成半個鐘, 天都未光, 慢慢開架生啦.
今日流水唔錯, 由5:00am開始落流至8:00am, 有排拖都得.
但水又係極清, 心想都係隨緣啦.....
先用鮮黃色K-Ten BKF140拖下, 拖左一陣都冇乜反應.
就天色轉藍既時間, 中左一口疑似海狼既野(食得細力, 擺動大, 冇乜力, 又輕).
頂幾頂....甩左, shit!!! 算啦, 依D陰濕野唔係我杯茶.
6:00am天已經光齊, 見水色實在太清, 心想今次真係龜硬啦....
算啦, 換上自然色系既Yo-Zuri Tobimaru 130F, 掃返之前拖過既位.
拖左大概15分鐘, 去到一個避流位, 一下遠投, 慢慢收返黎....
突然間, 熟識既搶手袋感覺又係竿尖傳黎!
一抽! 清澈既水中睇到一個紅影反身, 隨後又係拉郁人既力量, over 50cm又黎啦!
死頂一陣, 回想正話甩過魚, 唔理甘多, 再大力抽多野!
車輪手甘收返黎, 埋到腳邊, 睇住條魚又衝入石洞, 仲入左半條!
leader不停係石面磨, 真係驚心動魄!
依個時候真係唔理得甘多, 死撬條魚, 出左黎, 再爆返入去! 大佬呀, 唔好斷呀!
你入去我唯有又死撬, 短短10秒之間既搏鬥, 感覺好似十幾分鐘甘.....
終於上水啦, 又係55cm, 今次輕D, 5.75lb.
今次記得帶腳架仔, 可以影合照啦!
我估依張相值得各位加分卦, 今次終於記得影啦.....
條魚臨走之前一下擺尾, 搞到我相機同塊面都濕晒!
放魚後拖左一陣, 見離遠烏雲密佈, 快快脆脆執野7:00am閃人!

評分

參與人數 14金幣 +1070 收起 理由
人字拖 + 50 五體投地
細路仔 + 50 加番先^^"
laiben + 70 最強現象!!
黑雲 + 100 寫個頂字!!
shek9kung + 200 寫個服字!!
batchan + 50 靚人靚魚!!
josun + 70 寫個服字!!
ups + 10 好心有好報!!
華少 + 100 強人強魚
appdee + 50 我好羨慕!!

查看全部評分

PPKKWW 發表於 30/7/2009 10:08:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
利害!恭喜!
laiben 發表於 30/7/2009 10:11:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
巧近啊~~~
alanman1007 發表於 30/7/2009 10:35:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

師兄你真係勁~ 成日咁早起身去施~

我禽晚腳邊都見到有紅鮪衝上黎食魚仔~ 我唔敢換假餌拖...驚支杆會炸... 應該都有30CM左右~
kentlai 發表於 30/7/2009 10:48:18 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
好羨慕!我係新手,試拖了三次,還沒破龜
不知技術不到家,還是選地方不對!
真想感受一下紅魔的滋味
wild_dog 發表於 30/7/2009 10:59:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
湯記真係巧鬼厲害架姐
tiemco_123 發表於 30/7/2009 11:12:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有機會真係要同湯記版大學下野
 樓主| arcticwind 發表於 30/7/2009 11:16:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

早水舒服呀, 拖晚黃水會熱死架....
唔使驚wor, set好個drag, 唔好太緊, 最多斷絲既姐.
kitkit127 發表於 30/7/2009 11:18:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
入左半條都秋得返出黎~
果然係大力士~
我上次比佢入....原全冇力還手=V=""
 樓主| arcticwind 發表於 30/7/2009 11:18:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好羨慕!我係新手,試拖了三次,還沒破龜
不知技術不到家,還是選地方不對!
真想感受一下紅魔的滋味
kentlai 發表於 2009-7-30 10:48

早排釣況真係麻麻, 繼續努力啦.
龜三次甘少? 我之前剛開始拖, 龜左成廿次都有呀!