搜索

[釣技] 得狗問題

kelvin1012 發表於 22/7/2009 14:52:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
本人試過好多次都唔知點"得"?有師兄教只用手指輕拍手柄來使震動傳至杆先,令震動由杆先傳至pe線,這樣是否正確?咁點樣先可以做到正確既手勢呢?請各位師兄指教 (以翻查舊帖但都揾唔到答案)
bulldog 發表於 22/7/2009 15:10:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
本人試過好多次都唔知點"得"?有師兄教只用手指輕拍手柄來使震動傳至杆先,令震動由杆先傳至pe線,這樣是否正確?咁點樣先可以做到正確既手勢呢?請各位師兄指教 (以翻查舊帖但都揾唔到答案) ...
kelvin1012 發表於 2009-7-22 14:52

Kelvin 兄,
你上面個招似o係叫做 振狗 多o的 !!!

講到明o係o的狗,更係用食指o的起個竿頭啦 !!!

o的o的o下,即o係細微而帶勁o既向上提升動作。

o的o的o下 !!! o的o的o下 !!! o的o的o下 !!!

竿頭拉緊 >>>>>>  抽一抽 >>>>>> 掂 !!!!!

樓主| kelvin1012 發表於 22/7/2009 15:21:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哈哈哈哈~ 係喎,咁啫係每一下都係杆先由下而上? 2# bulldog
bulldog 發表於 22/7/2009 15:44:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哈哈哈哈~ 係喎,咁啫係每一下都係杆先由下而上? 2# bulldog
kelvin1012 發表於 2009-7-22 15:21

唔一定,熟識地型後,
地球中到 畢業後。

可以o的o的拖,拖o的o的,

o的拖o的,拖o的拖,

竿頭拉緊 >>>  抽一抽 >>> 掂 !!!
 樓主| kelvin1012 發表於 22/7/2009 15:49:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄咁咪要比好多學費lor?哈哈哈哈哈~ 但拖同啲又是否同一時間做呢?定係啲下停下啲下又停下咁呢? 4# bulldog
bulldog 發表於 22/7/2009 16:31:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄咁咪要比好多學費lor?哈哈哈哈哈~ 但拖同啲又是否同一時間做呢?定係啲下停下啲下又停下咁呢? 4# bulldog
kelvin1012 發表於 2009-7-22 15:49

你話得就得 !!!!

著名巴屎釣手 Skeet Reese 講過,
任何一種假餌都會有其特別得食o既.......
操竿手法,動作組合同節奏。

最緊要試多o的 !!! 加油 !!!

祝你:-----
竿頭拉緊 >>>  抽一抽 >>> 掂 !!!

評分

參與人數 1金幣 +77 收起 理由
HOOKER7 + 77 最緊要試多o的 !!!! 好句 ~

查看全部評分

kk.kk 發表於 22/7/2009 22:27:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
竿頭拉緊 >>>  抽一抽 >>> 狗掂 枝竿炸咗,的狗唔使抽,係要.的.的.的.的。
bulldog 發表於 22/7/2009 22:52:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
竿頭拉緊 >>>  抽一抽 >>> 狗掂 枝竿炸咗,的狗唔使抽,係要.的.的.的.的。
kk.kk 發表於 2009-7-22 22:27

>>>>>>   + <<<<<

抽一抽 >> 英文叫做 "Set Hook" !!!!

可以分唔同o既力度。

一般釣魚o係用魚勾貫穿個魚嘴拉上o黎,

唔o係條魚大力含住個勾救你拉佢上o黎 !!!

炸竿 ???

除非你掛底同魚訊都分唔清啦 !!!

玩小物o既樂趣o係鬥志,
o物大哥你o的狗都要鬥力 ???
 樓主| kelvin1012 發表於 22/7/2009 23:03:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
bulldog 師兄啱啱係屋企攞枝杆試啲,但唔多就手,手指應放在咩位?
kk.kk 發表於 22/7/2009 23:04:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
佢係新手,邊有你咁勁,通常小物竿多數係2-4磅,竿頭抽緊,未必係中魚,可能掛底,大力一抽,你話后果會点?