搜索

磅頂之調校問題

gary8154 發表於 22/6/2009 15:20:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位師兄你地好:
小弟想問吓jigging磅頂調校問題。
例如jigging竿長5'6,
       20-50lb
       用4号pe
咁樣個磅頂應亥調校幾多磅出線呢??
應亥用手拉出線計定係上落枝竿度拉出線計呢????
小弟不才,
請各位師兄多多指教。
thx
papago1 發表於 22/6/2009 18:49:00 | 顯示全部樓層 IP:- 台灣
一般都是針對你要做釣的魚種來設定
例如會鑽礁石的,一般我會設定為手用力拉的出線,但是還要再緊一點
至於不是鑽礁石的,例如鮪魚,就只會設定手要用力才拉的出線
這是小弟的經驗!!
還請多指教
carsa 發表於 22/6/2009 22:15:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

你都無講用咩型号攪,因為可能攪盡竿末盡,又有可能竿盡攪未盡,
max300g 發表於 23/6/2009 01:35:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

如jig竿可用4号pe而又係用4号pe的話
開始時就調較pe三分之一o既拉力~如4号pe45lbs的話就調較15lbs
注意持竿角度亦會影向出絲力度~在調校時要注意
如在竿與較在水平情況下set15lbs
在持竿的角度提升之下磅頂的力度亦會提升
最好就放下流搵d傷哂心試下個磅頂先~斷左都唔會太可惜
這是我用開之方法!!!但應該仲有d更好o既方法
請其他c 兄出手la
 樓主| gary8154 發表於 23/6/2009 02:33:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如jig竿可用4号pe而又係用4号pe的話
開始時就調較pe三分之一o既拉力~如4号pe45lbs的話就調較15lbs
注意持竿角度亦會影向出絲力度~在調校時要注意
如在竿與較在水平情況下set15lbs
在持竿的角度提升之下磅頂的力度亦 ...
max300g 發表於 2009-6-23 01:35 AM

多謝分享thx