搜索

投釣問題

Garylau 發表於 22/1/2009 22:38:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
想問投釣除左玩沉底仲有無第2 D玩法?
頭先睇到有師兄話可以玩浮標  唔知個釣組應該點set呢?
遠投標個樣係點架??
因為成日玩沉底勾石想搵個無咁易勾石既釣組.....
希望咁多位師兄可以教下我thx
triggerfish 發表於 23/1/2009 00:05:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
[quote]想問投釣除左玩沉底仲有無第2 D玩法?
每種釣法都有其獨特性去針對某啲野(釣場/目標魚 ....... 等等)唔建議你因為勾石而改玩浮釣浮釣一樣要面對好多問題,兜兜轉轉又係一樣。

頭先睇到有師兄話可以玩浮標  唔知個釣組應該點set呢?
簡單啲講只要個釣組係浮喺海面就得,點set無一定詳細唔講啦。

遠投標個樣係點架??
要講可以講幾版紙,你就當係因為要遠投所以係個普通浮標度做咗某啲改良,好似加大咗自重呀,改變個型態等

因為成日玩沉底勾石想搵個無咁易勾石既釣組.....
有無諗過點解先?勾石都有好多原因㗎喎。
歐穎海 發表於 23/1/2009 02:32:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

1# Garylau
投竿有好多附屬野玩,有個網址可以參考下.http://www.castizm.com/
我覺得投釣卡石,同玩個方法好有關
灘投拖釣,我用固定式天枰,由於個天枰有成8吋鋼支長度及直接綁在18磅布線上,所以好多時卡到都拉得返來.
而投竿玩浮釣,先前試過用浮波,衰左,極難操控,而家設定遠投浮標,自己用車床車出來,預計製造價,每支3百幾.