搜索

[釣行] 17/01/2016 -- 藍地爆塘

skycat772 發表於 20/1/2016 22:13:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
天文台話今早會有大雨,心諗藍地個塘咁細一定爆塘.
場面會好壯觀, 所以今日特地去感受一下.
一如所料洪水由霸頂如千軍萬馬泄下, 真係好震撼..

湖面泛起煙霧迷漫, 加上四周高山俾雲海覆蓋, 如仙景一樣.
沉醉咗大半日, 終於青天重現. 魚訊漸多. 四點開開心心回家.

全日漁獲-- 25cm 鯉魚x3. 金魚x1. 網紋x1, 非仔x1.吉利x1.

20160117_075200.jpg 20160117_075208.jpg 20160117_075210.jpg
20160117_075646.jpg 20160117_101703.jpg 20160117_141217.jpg
20160117_143737.jpg 20160117_145903.jpg 20160117_150000.jpg
20160117_154417.jpg 20160117_162437.jpg 20160117_162525.jpg
亞昌 發表於 20/1/2016 23:35:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今年一月多雨水。。個個星期都落雨
回復 支持 反對

樓主| skycat772 發表於 21/1/2016 05:47:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
亞昌 發表於 20/1/2016 23:35
今年一月多雨水。。個個星期都落雨

所以每次都要帶傘去釣魚。想輕便些都唔得
回復 支持 反對

micro62 發表於 21/1/2016 12:28:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
半個月就已經去左3次,藍地成為師兄新主埸?
回復 支持 反對

亞昌 發表於 21/1/2016 12:40:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
skycat772 發表於 21/1/2016 05:47
所以每次都要帶傘去釣魚。想輕便些都唔得

所以下次釣魚落雨我都會跟住你的
回復 支持 反對

樓主| skycat772 發表於 21/1/2016 12:53:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
micro62 發表於 21/1/2016 12:28
半個月就已經去左3次,藍地成為師兄新主埸?

因為呢度夠偏無乜人去, d 魚無得揀, 唯有食我的平民餌....
回復 支持 反對

樓主| skycat772 發表於 21/1/2016 12:54:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
亞昌 發表於 21/1/2016 12:40
所以下次釣魚落雨我都會跟住你的

回復 支持 反對