搜索

[釣具] 魷魚竿...軟d 好? 硬d 好?

pkyoula 發表於 18/11/2008 21:38:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
呢排我換左新竿.....不過都係假餌竿..
支竿好軟.. 好輕。我第一次用就中.....我中到之後..隻魷得2x cm..不過支竿太軟, 所以曲得好勁...果陣覺得手感一流...(其實係中魷前一槍...感覺到有隻魷打左一下我隻蝦...如果用之前支竿應該感覺唔到)
不過前排上網有個師兄話..魷魚竿要硬身?....所以想問問....魷魚竿要軟定要硬???

其實我之前果支都係假餌竿, 不過太硬身...小小重...FIT都累....''
PNB 發表於 19/11/2008 19:10:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟有以下感想....
小弟初玩fit 魷時...用枝磯竿人點fit我點fit...之後買左枝19蚊既叫係魷魚竿既竿...(個老細話係魷魚竿)同一班大佬蝦仔...
成枝竿都好軟...同朋友去fit時..個個都係咁上,...我先得一兩隻小朋友...
頭兩次重打龜..((用枝磯竿釣得重多))
之後覺得可能自己技術唔夠...叫我朋友用一用...點之都冇得上...
之後以為係o的大陸蝦有問題..之後轉用日本蝦...都係咁上下...
好...換枝木木既魷魚竿(一舊水)...清況好小小...不過小弟用左好耐時間去適應..因為做跳蝦動作分別好大..
首先..竿身軟既...我做跳蝦動作時...複度要好大...而做小跳同  z 走法比較困難..
後者..竿身硬o個枝...竿頭同竿身調子不同...做二段跳蝦時變左神經蝦..
之後小弟去左買左400內既魷魚竿...此竿各樣感覺良好...只是有點重...至於魚獲也大大增加...
現在小弟用緊枝major tc ...性能良好..又輕...真的不錯....
最後..小弟有以下結論...
其實最主要都係要自己適應枝竿...小弟覺得..唔同既竿..都有唔同既fit 魷方法...
唔通我模仿到好似日本仔既動作...就會爆釣??  唔似我又會釣唔到咩??
最緊要都係你點樣運用枝竿...主要睇你出力起竿..力量由竿身到竿頭到魚線再傳到落隻蝦...
有幾多傳到落隻蝦??
小弟用枝軟竿時...因為竿身軟..動作要大...咁做二三段跳時..咪每跳之間收兩下線...咁樣又ok..小弟釣得最多最大時..係用枝白棍釣... 換左枝tc ..重未突破25cm...
最尾一句...靚竿唔代表釣得多...平竿唔代表要食屎...
小弟宜家用枝軟竿黎拖盧...比人話百痴添..到我拖到上黎...話你o個個咪百痴law....
(個百痴仔唔知會唔會睇到呢)
點樣將枝竿發揮到最強..徵服釣場..徵服條魚..徵服o的女...
呢o的都係釣魚既樂趣...
小弟愚見..不喜莫插

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
naobao + 100 我好欣賞!!

查看全部評分

聪聪杯 發表於 19/11/2008 20:18:53 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
楼上位大大讲得甘详细,甘叫下面的细嘅点补充喔。
PNB 發表於 19/11/2008 21:42:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
純粹小弟愚見...大把高手未分享姐...
師兄好似都係major既fans喎..
 樓主| pkyoula 發表於 19/11/2008 21:58:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 PNB 於 2008-11-19 19:10 發表
小弟有以下感想....
小弟初玩fit 魷時...用枝磯竿人點fit我點fit...之後買左枝19蚊既叫係魷魚竿既竿...(個老細話係魷魚竿)同一班大佬蝦仔...
成枝竿都好軟...同朋友去fit時..個個都係咁上,...我先得一兩隻小朋友...
...

不過我....用果支竿..第一次做到之字跳.....所以用得好開心....仲有..第一次就開光中2X CM...應該無你果種問題掛....
playing 發表於 20/11/2008 01:11:20 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
之字跳.....系點樣架,有無人講解?
manlilo2000 發表於 20/11/2008 12:19:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 playing 於 2008-11-20 01:11 發表
之字跳.....系點樣架,有無人講解?

支竿橫掃約30度.
重覆單方向.
手不停攪.
餌木就會Z字走.
聪聪杯 發表於 20/11/2008 12:57:01 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
原帖由 PNB 於 2008-11-19 21:42 發表
純粹小弟愚見...大把高手未分享姐...
師兄好似都係major既fans喎..

可以说在目前预算情况下,比较喜欢major啦。如果日后富裕了,当然想多试试其他杆。
记得第一次fit鱿,我拿的是一支8尺超硬鲈鱼杆(175元),把3.0的木虾(没腮毛,但有腹毛的那种,见过没有?)
甩到差不多50米外,也能钓获一只2.x斤的鱿鱼。
playing 發表於 20/11/2008 20:20:55 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
原帖由 manlilo2000 於 2008-11-20 12:19 發表

支竿橫掃約30度.
重覆單方向.
手不停攪.
餌木就會Z字走.

甘個鉸駛唔駛攪動架?
 樓主| pkyoula 發表於 20/11/2008 20:40:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
應該要.....不過你自己試下近投, ....之後以30-45度咁fit 支竿....你一下一下咁fit...會睇佢有z 走既反應....之後再慢慢試....