搜索

筏44放线问题!

Ivan_vai 發表於 18/11/2008 14:22:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 廣東深圳
请问当按杯抽竿后,条鱼极力挣扎,需要放线减轻鱼竿的负荷,请问放线时系咪要按个银色制先会放??
catiii05 發表於 18/11/2008 14:36:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

唔係…係要將銀掣側o個粒可能係有間紅或白 (視乎你用左定右手) 轉去可逆轉模式 … 通常玩得耐就用緊時幾時都係可逆轉 …所以點解要按杯抽就係咁解喇
Colin 發表於 18/11/2008 23:41:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Ivan_vai 於 2008-11-18 14:22 發表
请问当按杯抽竿后,条鱼极力挣扎,需要放线减轻鱼竿的负荷,请问放线时系咪要按个银色制先会放??

你銀色制是指平時作放絲動作的那個制呢? 如果是的話, 要中魚時放絲就是要按這個制, 但緊記, 一定要用手指控制放絲量, 而按制和不按制的分別是, 按了制出絲的速度會高一點, 比較順, 但一定要記得, 如果是不底層中魚, 一定要肯定抽離底層才放絲, 如果沒有抽離的話, 有可能會入石的
BBX4854 發表於 18/11/2008 23:48:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Colin 於 2008-11-18 23:41 發表

你銀色制是指平時作放絲動作的那個制呢? 如果是的話, 要中魚時放絲就是要按這個制, 但緊記, 一定要用手指控制放絲量, 而按制和不按制的分別是, 按了制出絲的速度會高一點, 比較順, 但一定要記得, 如果是不底層中 ...
銀色制不是中魚時放絲用的.
Colin 發表於 19/11/2008 00:01:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 BBX4854 於 2008-11-18 23:48 發表
銀色制不是中魚時放絲用的.

咁可能我個人習慣啦, 我中魚時會按銀色制放絲
playing 發表於 19/11/2008 01:10:09 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
好小人按銀色制放絲架.
catiii05 發表於 19/11/2008 10:42:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Colin 於 18/11/2008 23:41 發表
你銀色制是指平時作放絲動作的那個制呢? 如果是的話, 要中魚時放絲就是要按這個制, 但緊記, 一定要用手指控制放絲量, 而按制和不按制的分別是, 按了制出絲的速度會高一點, 比較順, 但一定要記得, 如果是不底層中魚, 一定要肯定抽離底層才放絲, 如果沒有抽離的話, 有可能會入石的

銀色呢粒係 free 杯掣 … 令絲杯齒輪與攪手分離 … 用作最初放絲到指定釣棚處

如呢粒掣用作中魚時放絲 … 按時位置唔係咁順手 … 而且有兩個位根本係按唔低o既 … o個兩個位就係當攪手順轉時就會自動將呢粒銀掣彈番起 … 如果用呢粒掣做放絲 … 咁收收放放咪要重覆按呢粒掣好多次?!

我覺得方便 D 會係側邊有紅或白間o個粒控制逆轉o既掣 … 呢粒掣當在 ON position 攪時會發出 "的""的" 聲 … OFF position 時係冇聲且攪手位可以逆轉 … 唔習慣可以 set 去 ON 而當中魚時就推去 OFF … 但呢粒掣係膠造 … 咁推法好容易會爛 … 橫掂玩筏都係竿不離手 … 其實可以 set 死去 OFF … 所以呢個先係點解要按杯抽竿 … 唔係抽時就會逆轉而發生炒粉情況 … 呢個做法最方便係幾時想收想放絲都唔使按動任何o既掣
 樓主| Ivan_vai 發表於 19/11/2008 14:41:37 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
原帖由 catiii05 於 2008-11-18 14:36 發表

唔係…係要將銀掣側o個粒可能係有間紅或白 (視乎你用左定右手) 轉去可逆轉模式 … 通常玩得耐就用緊時幾時都係可逆轉 …所以點解要按杯抽就係咁解喇 ...

甘系咪即系将红色个制推过去NO个边啊??同埋个银色制系上面个阵,条丝应该系出唔到,甘中鱼时无可能同条鱼斗力,甘唯有放丝,但我最唔明就系应该点放,因为当银色制系上面个阵,应该系出唔到丝。

catiii05 發表於 19/11/2008 15:52:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Ivan_vai 於 19/11/2008 14:41 發表
甘系咪即系将红色个制推过去NO个边啊??同埋个银色制系上面个阵,条丝应该系出唔到,甘中鱼时无可能同条鱼斗力,甘唯有放丝,但我最唔明就系应该点放,因为当银色制系上面个阵,应该系出唔到丝。 ...

係推去 OFF 位

銀色掣講o左係 free 杯用 … 令攪手齒輪與杯分離 … 咁係最初期放絲時先會用到呢個掣 … 銀掣係影響唔到順逆轉向o既 … 呢個你係可以隨時試得到

ON 位係鎖死無逆轉 … o者係只得收絲而無得放絲 … 你試o下個掣o係 ON 位時攪前係唔係有 "的""的" 聲而且係唔可以逆轉 … 但當個掣o係 OFF 位 … 你攪前就唔會有 "的""的" 聲同埋可以逆轉 … 呢個係隨時都可以試到呢個效果

如用呢個方法 … 而個掣永遠處於 OFF 位 … 咁抽竿時就要用手指緊按絲杯 … 遇到放絲時 … 都係用手指控制唔同力度按杯 … 咁咪可放絲囉 … 要注意係放絲時攪手亦會跟隨而逆轉 … 呢個時候手最好係離開攪手位

唔知你明唔明呢?

加多幅圖會唔會明多 D

44 operate.JPG

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
筏釣c + 50 我好欣賞!!

查看全部評分

樓主| Ivan_vai 發表於 19/11/2008 16:08:06 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
原帖由 catiii05 於 2008-11-19 15:52 發表

係推去 OFF 位

銀色掣講o左係 free 杯用 … 令攪手齒輪與杯分離 … 咁係最初期放絲時先會用到呢個掣 … 銀掣係影響唔到順逆轉向o既 … 呢個你係可以隨時試得到

ON 位係鎖死無逆轉 … o者係只得收絲而無得放絲 …  ...

登錄/註冊後可看大圖

但我依架个绞系甘样。拨落OFF到系唔识得出丝。