搜索

[釣餌] 磯釣新手學 打誘餌 ,請C兄指教

lckinkin 發表於 22/7/2013 01:55:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

其實小弟對打誘餌 有好多吾明白之處,爬左2日文,都仲系搵吾到解決方法,

前2天 我買左包  誘餌粉,其實背面 有教點用,但系我爬文見過好多文章 有吾同教法,
但系搵吾到一個比較適合初學者 既去學, 亦有人教我 將 1包 粉 + 1盒南極蝦釣餌 再溝 海水 撈混去,就用得

整 誘餌 難吾難學? 要前提要準備D 乜野工具??? (例如: 要另外買多個 箱?? 專FOR 整誘餌用?? ))

我想請教甘多位C兄 , 有無一個容易D 既教學教我, 因為我爬左好多都無一個完整D既教學,
剩系搵到D 好高深既教學,但系死圖,無得跟住做, 佢有提到,整誘餌會好腥好臭,好容易整到成個屋企都臭哂,

所以想學一個快整快用既方法 ,望各位C兄包涵

萬寶路 發表於 22/7/2013 03:02:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
最好方法就係跟d高人去玩!親身感受!好快上手
回復 支持 反對

樓主| lckinkin 發表於 22/7/2013 03:11:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
生活上無朋友LIKE 釣魚.... 每次都系自己一個,完全無人可以問,才上網尋求 C 兄指教
回復 支持 反對

進擊的屎眼 發表於 22/7/2013 08:04:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你留电話比我找講你知
回復 支持 反對

cckin 發表於 22/7/2013 08:16:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
“有人教我 將 1包 粉 + 1盒南極蝦釣餌 再溝 海水 撈混去,就用得”

一盒盒既南極蝦係愛黎做釣餌,撈粉係用一磚磚既,如一磚磚既南極蝦ok大隻,可預留一小舊做釣餌,隨個人喜好,可唔須要嘥錢買盒裝釣餌
回復 支持 反對

ccsjjtiger 發表於 22/7/2013 10:40:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
萬寶路 發表於 22/7/2013 03:02
最好方法就係跟d高人去玩!親身感受!好快上手

同意,又可以學會其他技巧
回復 支持 反對

icemad 發表於 22/7/2013 11:44:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個人意見,有錯請指教
1) 裝備:誘餌袋,蝦摌,誘餌匙,打水袋

2) 誘餌:誘餌粉,磚裝南極蝦

磚裝南極蝦買回來須要略為解凍先好用

1)首先放南極蝦,用蝦摌分散D蝦(可以直接插碎或留回原只)
2)放入誘餌粉,加入釣場嘅海水(吾好一次落哂D水,要分幾次)將所有野攪混,測試黏度,用誘餌匙裝満一殼並壓實,打出海時以吾散為之標準。
回復 支持 反對

alex_dick 發表於 22/7/2013 11:49:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
去到釣點先開粉咪吾洗整到成屋臭晒囉^^
我自己大約一包粉+一磚南極蝦,通常夠釣四五個鐘左右
事前功具有誘餌袋+誘餌穀(我諗系最基本
光光玩去一些慢流既地方會好些(目標魚是牛屎立,黑沙季就黑沙立)
記住"慢流"不是"無流"企定定果隻
起碼都要感覺到波或標會行果種^^
行快流好難打同對粉既要求也高一些
你用的粉我用就好一般
但我朋友用就話幾好用
其實應該都系先系(由其系夜水)
因為佢有些反光野系D粉到^^
回復 支持 反對

alex_dick 發表於 22/7/2013 11:50:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

cckin 發表於 22/7/2013 18:17:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
重要有心理準備,唔好諗住打粉一定比較多魚就餌
回復 支持 反對