搜索

行流時用咩釣組??

7-UP 發表於 26/9/2008 10:24:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位c hing c tse , 當你地磯釣時開始起流行流你地會ng會改變你gae釣組牙??
定系坐低等靜流 , 因為有時釣釣吓開始起流 , 但又ng果種飛機流快到無輪果種
只系快左dd , 各位會用幾多号浮波 , 釣組又會點set牙??
我都試過轉釣腳邊 , 但之前已經打左好多粉系2~3竿之外 , 出面好可能已經序左一羣魚
所以想問以上情况大家會點做??
釣魚阿叔 發表於 26/9/2008 12:11:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
改用大自重的長浮標
alex_dick 發表於 26/9/2008 12:30:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都想知喎
如果港內夜釣(石駁)半游動釣組用3-4B浮波
如果只系快DD的話,我通常張粒夾鉛再推近隻鉤附近
再大DD就會再set深小小個釣組
再大DDDD飛機流就收工

吾知仲有冇其他方法呢?
 樓主| 7-UP 發表於 26/9/2008 12:47:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 板凳 alex_dick 的帖子

有d friend提議我行流時改用全游動釣組
不過我連浮波釣組都未控得掂 , 點敢用全游動釣組牙
而且ng知全游動浮波點装熒光棒lee??
人字拖 發表於 26/9/2008 13:21:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 地板 7-UP 的帖子

有夜用裝浮波嫁
alex_dick 發表於 26/9/2008 13:28:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

咁都有隻都可以用到螢光棍既
下過我都吾識玩~~hehe
由其系D石駁D流打橫行個時
而且我仲系釣夜水多tim

玩得小+橫流+夜水=吾識玩
最強幻象 發表於 26/9/2008 13:35:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 7-UP 於 2008-9-26 10:24 AM 發表
各位c hing c tse , 當你地磯釣時開始起流行流你地會ng會改變你gae釣組牙??
定系坐低等靜流 , 因為有時釣釣吓開始起流 , 但又ng果種飛機流快到無輪果種
只系快左dd , 各位會用幾多号浮波 , 釣組又會點set牙??
我都試 ...

你答我一個問題...點解要轉調腳邊...其他既...自己諗...
alex_dick 發表於 26/9/2008 13:46:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-9-26 13:35 發表

你答我一個問題...點解要轉調腳邊...其他既...自己諗...

成日都講D吾講D
你懶呀
tagtagtag 發表於 26/9/2008 13:49:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 7-UP 的帖子

有冇聽過見過人九尺水深釣十二尺腳線亞,想想點解
最強幻象 發表於 26/9/2008 13:55:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 alex_dick 於 2008-9-26 01:46 PM 發表

成日都講D吾講D
你懶呀

吓吓要靠人先至釣到魚...當你去到一個新位時...有悟同既環境...地理...你咪悟使釣...

咁當無左支盲公竹時...係咪座係度等龜...

磯釣既理論係用粉引D魚去你作釣既位...辛辛苦苦打左幾粒鐘粉...轉流走去釣返腳邊...

咁之前個D時間跟本就係...白費...

諗下點樣set套釣組去迎合返個一刻...

有無記得我講過句說話...

~~位係死...人係生...釣法生...釣組生...有流就要諗辨法搵幾條魚比自己玩吓...~~

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
tagtagtag + 50 精品文章!!

查看全部評分