搜索

[釣具] 2008年 你用什麼牌子PE 玩餌木

gilsonli 發表於 22/9/2008 16:29:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
大家好呀...

我係新手... 好想睇睇大家用咩牌子PE玩餌木釣法... 我想參考一下...

大家手上的 線杯上 用什麼牌子 PE 呢... 大家分享一下...

點解會選 / 選過咩唔夾自己... 點唔夾... 謝謝...^^

每人最多可以選3個牌子

如果上面冇你用緊既牌子... 最通知我後補...

投票到 2008-12-31

多選投票: ( 最多可選 3 項 ), 共有 205 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
kingston 發表於 22/9/2008 16:39:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
自己家陣用緊 sunline.. 感覺比 toray硬... 冇咁易炒...
toray 都好抵用, 表演中上...
而最好果2隻都係varivas 同 daiwa... 不過好銀貴...
shimano都ok, 衰在得100m (好少有150m賣)
回復

樓主| gilsonli 發表於 22/9/2008 16:50:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我睇耐用性多
我之前用 YGK... 冇咩COMMENT 都係平...
之後轉用 SANYO... 冇乜夜視性... 一星期出動1至2次... 1個月到就起毛毛... 2-3個月就BIBI
之後又問了REY版主 +湯記... 轉用 TORAY... 都係冇咩夜視性... 耐用D...

不過我都係3-4個月就換一次PE...
回復

FAI@@ 發表於 22/9/2008 19:38:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用緊TORAY果隻UPGRADE......
個人感覺比較軟身......耐用性一般,我就大約3個月就換一次,對小弟來說已經十分足夠....傳送水中的訊息亦十分豐富清晰,切水性不錯,粉紅與白色為釣線的顏色令釣線在日夜間也能給予小弟清晰明顯的視覺,價錢又合理,是一個不錯的選擇!
回復

cx883 發表於 22/9/2008 22:53:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都用緊toray粉紅色果隻~
感覺真係比較柔~傳動性非常好~可能我用0.6既關係...但係好似coating做得唔係幾好~
前排借小銘既Daiwa emeraldas UVF用過~coating真係同toray差好遠~同埋比較硬身一d!
回復

s.w.salt 發表於 23/9/2008 01:01:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用過幾種,但都係覺得VARIVAS八本最好,夠挺,夠滑溜,但貴,
視認性不俗,個人偏好顏色較白,有啲太彩色嘅真係眼都花呀~
至於你係新手就有啲保留嘞~ 幾時fit番次?
回復

樓主| gilsonli 發表於 23/9/2008 01:55:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 s.w.salt 於 2008-9-23 01:01 發表
用過幾種,但都係覺得VARIVAS八本最好,夠挺,夠滑溜,但貴,
視認性不俗,個人偏好顏色較白,有啲太彩色嘅真係眼都花呀~
至於你係新手就有啲保留嘞~ 幾時fit番次? ...

V仔真係貴... 我3-4個月換一次... 都幾.....出血

我係新手呀... 都未同你FIT過... 來哥奇哥我都FIT過... 係你JAR................
回復

SevenSeas 發表於 23/9/2008 13:53:59 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
原帖由 gilsonli 於 2008-9-23 01:55 發表

V仔真係貴... 我3-4個月換一次... 都幾.....出血 <- wow, very pro, change line every 3-4 months. I keep the line as long as it is long enough. The line I'm using is from beginning of last season.

我係新手呀... <- is this a joke?

..........
回復

樓主| gilsonli 發表於 23/9/2008 14:46:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 SevenSeas 於 2008-9-23 13:53 發表

..........

主要因為我屎............ 炒幾次粉... 利口樂... 不幸地幾個月就冇左3-4成...
回復

s.w.salt 發表於 23/9/2008 22:13:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
等你約咋衰鬼~
回復