搜索

[釣具] 新手想學玩LURE

BillyCKY 發表於 19/11/2012 20:37:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復 支持 反對

BillyCKY 發表於 19/11/2012 20:45:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復 支持 反對

樓主| Thanatos王子 發表於 14/11/2012 15:13:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
師兄好!
小弟玩開磯想學下玩LURE,想大家指教一下小弟:-

1) 如果目標魚係紅鮋同鱸, 應該買咩裝備同LURE?
2) 2號磯竿可用黎LURE嗎?
3) DAIWA REGAL 2500 攪可用返嗎?

感激!
BillyCKY 發表於 14/11/2012 20:09:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
2)就算可以用,你都會覺得重手。
3)可以
回復 支持 反對

細齡先生 發表於 14/11/2012 20:28:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
1} 紅頭白 粉紅頭白 西瓜皮   70MM-125MM     大概食呢D色...不過玩玩下最好咩色都有D..
2} 有心玩就去買枝竿啦..岸拖9尺咁上下.....拎枝機竿玩 唔3唔4咁~~~~
回復 支持 反對

樓主| Thanatos王子 發表於 14/11/2012 20:32:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄咁請問如果目標是港內石壆5斤以下紅魔有邊支竿好介紹?
同拖鱸的裝備可否共用?
THX
回復 支持 反對

all-kind 發表於 16/11/2012 17:34:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

師兄, DAIWA REGAL 2500 攪用黎拖鱸, 剛剛好.
小弟拖鱸2年, 就正正係用呢隻攪, 7-80cm級都無問題, 起得到.

本來隻攪係用黎磯釣,貪佢有隻spare 杯,
一隻打浮水絲磯釣, 一隻打pe拖鱸.

至於你話拖紅鮋及拖鱸, 其實係2個級數既野.
你想像一吓, 拖紅鮋好多師兄用12號拉腳, 拖鱸用5號都話粗左啲.

所以你用支紅鮋竿, 用黎拖鱸係火力上絕對無問題,
但係反過黎, 用支鱸竿黎拖紅鮋, 會有啲問題(世事無絕對),
一來遇上大條啲可能炸竿, 而係中小型, 都會因為竿身硬度不足,
而頂不起魚, 會入石, 會過石斷.......

至於你話2號磯竿, 有聽過師兄月黎拖鱸, 中到都起到.
但係用起上黎, 操作不便, 因為假餌的舌板有水阻力,
支竿會起哂弓, 拖得耐, 手腕會痛的.

而且2號磯竿用黎投假餌, 都要看假餌的重量,
過重會唔會斷頭芯?!

回復 支持 反對

樓主| Thanatos王子 發表於 17/11/2012 00:06:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
感謝!我會搵返支合適既竿
此外,我想問LURE要否等佢沉底?要否試底?
如中環這些水深地方,我應如何操控?
THX
回復 支持 反對

BillyCKY 發表於 17/11/2012 01:00:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
首先你要清楚目標魚習性同食慾,就會去選擇對應用水面,半水,貼底既lure去玩!
如中環拖盧,小弟少少經驗食半水至面水比較好。
回復 支持 反對

BillyCKY 發表於 17/11/2012 01:02:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
可以去留意一下光暗位置
回復 支持 反對