搜索

[釣餌] 冇南極蝦不如試下佢,蝦皮~~

kido 發表於 26/9/2012 19:08:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

247977_3239494485521_502348388_n.jpg 熟蝦皮
images.jpg 生蝦皮
冇南極蝦不如試下佢,蝦皮,當年未有南極蝦我都係用佢,要買熟白色,1kg發起有好多,ok架~
我做法,到位,放平浸水,水剛過面,用手掌壓一壓等空氣走出,洗手開釣具,十五至二+分鐘後把三分一水倒到打水袋備用,倒餌粉,混和,再看情況再決定要加水,蝦皮同南極蝦不同,它不會出水反而會吸水,最正當然係浸番一晚,下沉速度好好多,冇咁多浮蝦.
你又可以用生蝦皮做主料,加沙,鰻粉,雞飼料,麵粉(增加結實度,放便遠投,都是不用太多),麥皮做士炮誘餌,比例係主料2kg,除沙外其他合共1.5至2kg,(沙係想佢沉得快D,少少就可以),開料用水加米酒,又人用黑啤又得,可樂都試過,一樣中到立.
釣毛打全熟蝦皮,餌掛蝦皮或金魚蝦水尾勾蝦餅就可以.
那種 做誘餌好?
兩隻都得,咸好細隻,冇味大生D有D肉,你喜就兩溝都得,D魚開肚後兩種都出現過.
冇味冇所謂,味覺你包粉決定左啦,你地係冇主料之麻.金魚街的魚咪又係蝦皮,
試過去牙鷹排開好份料先發覺冇帶青虫(比左錢冇拿)全晚用誘餌的蝦皮作釣,一樣釣到爆冰箱.
咸皮做誘餌主料(有味),3分1熟皮(有咬口),再加半份麥皮(吸味),咁就 3皮主料.

評分

參與人數 5金幣 +510 收起 理由
Bream + 140 我好欣賞!!
kkww + 100 教人做壞事!
磯耀 + 70 揭發惡行!!
ivoivo + 100 我好欣賞!!
RCL + 100 多謝!!

查看全部評分

z55878 發表於 26/9/2012 19:13:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係邊道買~??
咁用咩餌~??
回復 支持 反對

樓主| kido 發表於 26/9/2012 19:17:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

海味鋪有,餌都可以用番佢,四五隻掛滿支鉤就得.
當然青蟲蝦人生蝦都得.

回復 支持 反對

RCL 發表於 26/9/2012 19:25:49 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
多謝晒!
請問系米買返黎用凍水浸就得?
回復 支持 反對

sam-sam 發表於 26/9/2012 19:39:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
掂喎!!!正呀!!!
回復 支持 反對

kin279 發表於 26/9/2012 20:50:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝師兄提供~xuan_guixie^
回復 支持 反對

樓主| kido 發表於 26/9/2012 22:21:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我做法,到位,放平浸水,水剛過面,用手掌壓一壓等空氣走出,洗手開釣具,十五至二+分鐘後把三分一水倒到打水袋備用,倒餌粉,混和,再看情況再決定要加水,蝦皮同南極蝦不同,它不會出水反而會吸水,最正當然係浸番一晚,下沉速度好好多,冇咁多浮蝦.
你又可以用生蝦皮做主料,加沙,鰻粉,雞飼料,麵粉(增加結實度,放便遠投,都是不用太多),麥皮做士炮誘餌,比例係主料2kg,除沙外其他合共1.5至2kg,(沙係想佢沉得快D,少少就可以),開料用水加米酒,又人用黑啤又得,可樂都試過,一樣中到立.
釣毛打全熟蝦皮,餌掛蝦皮或金魚蝦水尾勾蝦餅就可以.
回復 支持 反對

vincentkwok 發表於 27/9/2012 09:31:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請問係咪大部份海味鋪都有得賣?

回復 支持 反對

樓主| kido 發表於 27/9/2012 17:26:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
通常海味店都有,試下咸魚檔買會平D,上環一定有.海味街一定有,或上網買.
回復 支持 反對

aajoeaa 發表於 27/9/2012 18:06:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想問?
大概幾錢斤呢
回復 支持 反對