搜索

二段釣組浮針試製

RCL 發表於 19/10/2011 14:05:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 美國

自己磯釣經常用由助投浮波同浮針組成的二段釣組,但市面上合適的浮針供應非常有限,而且分別不大,因此膽粗粗試下按自己要求DIY浮針......

材料:
浮針主體木材係圓形木條,之前係旺角中南書局買
針腳係玻璃纖維棒,係塑膠風箏用既龍骨支架,灣仔太原街D玩具鋪買

步驟 1:鋸出合適長度的圓木做浮針主體

步驟 2:圓木底部鑽洞插針腳

呢個係最難亦係最關鍵既步驟......無精準儀器唯有土炮製作簡單輔助工具,既係下面果D。

係同一條圓木鋸出一小段,底部中間用最幼既鑽嘴開個洞,因為圓木短所以應該難道不大。然後用膠紙綁實係一段U字鋁條.......就成為左簡單既鑽洞工具。

之後將浮針木放係後面,用下面既方式鑽洞,甘出黎既效果就比較有保證。

鑽洞完成,雖然唔可以百分百精準,但自己用都OK啦

注意:鑽洞要由最幼既鑽咀開始,一級一級擴大個洞,否則很容易走位或整壞支木。

然後切出合適長度既纖維棒做針腳,初步完成既様。

步驟 3:浮針主體打磨

先用界刀慢慢批條圓木,初步形成浮針既外形。

之後用粗至幼砂紙打磨成型,懶D可以好似我甘.......不過要小心

最后用1000號水磨砂打磨,完成圖

步驟 4:上色

右起:水溶性力架(學生用品,一般文具店有售)、白色模型底油、羅湖買既熒光黃、模型用既熒光紅同熒光黃

我用熒光黃同熒光紅,油個針頭,但要先上底油。基本步驟:
1. 要上熒光色的部分要油白色底油
2. 待底油乾透後打磨底油至平滑
3. 油熒光油,一層乾透後油第二層,如是類推,直到覺得熒光油層足夠厚
4. 上色乾後,油水溶性力架,薄薄地一層一層油,直到覺得夠厚為止。

時間關係,中間過程欠奉,否則天光都未油完。

曾經做過既浮針:

最左邊果支夜用裝,做法係浮針頂部鑽個洞,用一小段遙控模型車既天線膠管插入半截,突出果另外半截套一小段下面果種熒光軟膠管(釣具店有售),用快乾膠黐實,可以插3mm螢光棒夜水用。

完成圖
DSC01247 - Copy.JPG

使用方面,可以用極幼既鑽咀係浮針腳鑽個洞,或者懶D用下面既膠套直接套係針腳,可以隨時變固定或游動方式。

實際使用情況

最后,如果加上呢D係羅湖買既標示桿,鑽個洞係浮針頂仲可以做超敏感既浮針或者淡水浮標。

評分

參與人數 4金幣 +515 收起 理由
偉~ + 200 精品文章!!
billychan246 + 90 我好欣賞!!
TEN69 + 200 原創內容!!
騎士 + 25 我好欣賞!!

查看全部評分

TEN69 發表於 20/10/2011 11:32:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
做得好正喎!
試左水未呢?
有冇咩係最難控制咁呢?

回復 支持 反對

樓主| RCL 發表於 20/10/2011 12:19:09 | 顯示全部樓層 IP:- 美國

多謝晒版大!
試左水啦 http://www.fishinghk.com/forum/thread-201304-1-1.html

感覺:長果幾支犧牲少少靈敏度(不過大風情況下都無所謂),風中穩定D。不過由於變左自立,無左非自立浮針探測釣組是否已經張開既功能。但如果調教重心令到佢唔自立,又增加左風中既唔穩定性,睇黎兩者只能取其一。

短果D同用開既浮針差不多,但粗少少目視性比較好

評分

參與人數 1金幣 +150 收起 理由
TEN69 + 150 分享FUN

查看全部評分

回復 支持 反對

all-kind 發表於 22/10/2011 10:06:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝師兄分享!
剛想話做自制浮針, 但看過你的天書,
可以放棄自己的陋想了, 做你徒弟好過......
回復 支持 反對

樓主| RCL 發表於 22/10/2011 17:03:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
all-kind 發表於 2011-10-22 10:06
多謝師兄分享!
剛想話做自制浮針, 但看過你的天書,
可以放棄自己的陋想了, 做你徒弟好過......

C兄太客氣,網上好多自制浮標既貼好有參考價值.....
我都系睇埋睇埋試下做喳

回復 支持 反對

zsgs 發表於 30/10/2011 21:00:08 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東中山
手工相當精緻!
回復 支持 反對