搜索

[釣行] 22~24/7/08南油釣魚觀光美食團

TC.. 發表於 26/7/2008 19:13:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
日期:22-24/7/08(星期二團)舊歷大暑
天氣:微風、有陽光

本應我們是29號出發的,當星期一晚同船家comfirm時,
船家就話:「下星期會有風到,明晚仲有位,你地改唔改期」
我地相量後就立刻改左期,準備又出發!

今次正正是大暑,陽光充沛,大至吹三級西南,
可算係改得合時,當晚上船又見到幾位高手師兄,
亦有幾位係處男初出南油!

大清早0600,唔駛morning call,就自動彈起身,
嘩!南水返來喇,籃到好似寶石咁!好靚!
咁籃既水,我地就第一時間拖釣,都未到井,
B哥就中正鰹,我就拖到鬼頭刀,但係撈唔到......

一埋井,當然jig兩jig,睇下有無黃旗,答案係無既!
跟住就放流釣下拉崙,當日日水釣獲一般,拉崙食好淺!
全日都係兩間流,流速極快,解釣組多過釣魚!

入夜後,有些好魚上釣,太晴有時都未必好,湧口唔夠又兩間流,
大多數魚唔夠活躍,淨係食生餌同追鐵板,大清早轉玩鐵板才有釣友得手!

jig番幾條黃旗同煙仔!

我就回程拖番條鬼頭刀補番數,哈!

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 3金幣 +77 收起 理由
微風 + 7 俊男同行!!
火星軍曹 + 50 比D食物既攝影分!!
chimlau2000 + 20 攝影分!!

查看全部評分

kenneth2003 發表於 26/7/2008 19:23:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好正...睇到就想食
烏賦人 發表於 26/7/2008 20:15:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
靚景,靚魚,靚美食......正
kennyko 發表於 26/7/2008 21:26:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄, 我想問你地令去加工要幾錢ka? 同埋係邊到呢?
chimlau2000 發表於 27/7/2008 00:41:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
超正.........勁呀tc兄
wwhhhww 發表於 27/7/2008 04:38:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
天朗氣青,藍天碧海,又有美味诲上鮮,引死人...
請問TC兄,拖鬼頭刀係點釣組拖架?請介紹一吓THX
 樓主| TC.. 發表於 27/7/2008 15:45:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

師兄,南油魚生真係唔錯,水質靚,深海魚,
每次回來晚上食魚,就係一次美麗的終結,
亦都係其待下一次的開始!
 樓主| TC.. 發表於 27/7/2008 15:47:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 烏賦人 於 2008-7-26 20:15 發表
靚景,靚魚,靚美食......正

今次雖然魚獲唔多,但係都好享受個過程。
 樓主| TC.. 發表於 27/7/2008 15:49:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kennyko 於 2008-7-26 21:26 發表
師兄, 我想問你地令去加工要幾錢ka? 同埋係邊到呢?

我地多數去元朗食,開魚費加其他飲食,每次約100~150一位
如果師兄有雖要,我可以PM你資料!
 樓主| TC.. 發表於 27/7/2008 15:52:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 chimlau2000 於 2008-7-27 00:41 發表
超正.........勁呀tc兄

師兄,見笑,
今年餘下出南油的日子不多了,要把握機會,好好享受!