搜索

[釣具] 終極一屎

BLUE_ICE 發表於 2/9/2011 02:33:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

睇泥都幾大仇口下......同條油追1樣,死咬唔放.....
唉,,有人比台楷你,,,,落啦,企定定!!
識我真人都知...冇咩野,,,系臭寸D姐,,,請見諒下....

唔好咬啦,,,,我又冇話你唔順超我地2師徒,,,要揼你,,,,,你唔洗發顛死咬WO....
全日本5個?!..相呢??"邊個??點做牙????
又吹水???

5好話人擦鞋,,,,有料自然有人應同!!
好似你,,又話7,8年前開始設計重磯,石鯛架
加下,,實物又冇,,相又話唔比得人睇
毛毛就可能有幾條
回復 支持 反對

樓主| smlfish 發表於 19/8/2011 10:41:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

原來係咁, 睇佢個網, 仲以為係佢自己研發tim....

回復 支持 反對

樓主| smlfish 發表於 18/8/2011 17:55:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

朋友話係屎 ,心諗冇奶油, 又5係 mic a貨. 淨係睇下佢個官方網站, 已經俾佢吸引死啦. (自已就係一個咁易信品牌廣告鮋釣愚人)

於是走去試試, 一試就出事, 好彩及時捉實支竿, 5係要同竿攪講拜拜囉.....
咁都未夠, 係個鑽窿搖返個架出泥..搖兩搖...竟然.......唉~~~.....冇眼睇~~~真係 終極一屎    photo 1.JPG photo 2.JPG

套用一句近代潮語 : 講就天下無敵, 做就有心無力

portawrap83 發表於 18/8/2011 20:55:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

一早(發表於 2011-4-29 21:36:12)己有師兄 (rmokti2005) 講左 釣XX房 呢個係 A 貨 ga la......
買左另一個, 但都係買複製品? 有心玩就買隻正貨啦, 質數 & 用料差好遠架.

仲有, 呢個一定係 MIC (Made in China) , 因為只有袓國既廠先至仲會用呢隻 cheap 料將貨就價, 從釣XX房竿架既表面紋理就知 la......

其實日本既昌榮一早註卌左呢個設計.
有小小機械常識既都知靠果一格牙既面積, 係要承受好大既力......
可能有人會問, 點解日本既昌榮既產品又冇事,, A 貨就有事呢?
原因好簡單~~~材料唔同 lor......

大家睇下釣XX房官網既 testing photo
,

testing photo

testing photo

企個人上去做乜?石鯛竿架既受力係屬於最基本既槓桿原理, 要 test 就要喺紅箭咀處向下施力, 係好基本既常識. 中小學都有教 la......
釣XX房話事人連呢個常識都冇, 仲敢貼張咁既 testing photo 上官網, 更莫講話計算材料可唔可以承受咁大既力......
真係笑大人地個口.....

但係奇就奇在, 又有人會買 wor.....

評分

參與人數 1金幣 +1 收起 理由
peterpan + 1 硬膠膠, 點解個個唔去benzS600, 又有人要買.

查看全部評分

回復 支持 反對

syn 發表於 21/8/2011 00:43:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
oh my god
回復 支持 反對

tkt906 發表於 21/8/2011 22:11:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄!咁你嗰日係唔係用石鯛杆呀?同用咩餌呀?估計咩魚搞成咁呢?
回復 支持 反對

樓主| smlfish 發表於 22/8/2011 08:56:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
tkt906 發表於 2011-8-21 22:11
師兄!咁你嗰日係唔係用石鯛杆呀?同用咩餌呀?估計咩魚搞成咁呢?

係用石鯛杆同烏頭肉做餌...乜魚就5G囉~~
回復 支持 反對

portawrap83 發表於 22/8/2011 16:48:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我老友又係不聽老人言, 用 Tica 石鯛 + Abu 7000 + 40lb 布絲 都試過拉爆呢隻架....... 竿 & 攪都冇埋~~
又係明星效應累事......
回復 支持 反對

BLUE_ICE 發表於 29/8/2011 19:21:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
隻牙爆都有D羅緝,,,,個尾搞成咁......
好明顯,,,1..你連石鯛架受力點系邊你都唔知....
               2,,,你完全唔識點去折走個架......
               3....就見你用"搖"呢個字....唉....就真系要諗諗啦.......

要"做"都做好DㄚMA....唉...
回復 支持 反對

小鐵 發表於 29/8/2011 20:29:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
石鯛架冇錯係 槓桿原理  爆牙 呢個機會可能有 ~ 但係個直字主力 冇可能會 比魚帶到變型 

當你爆牙既時候 尾壓位應該會向上 頭位向下 ~ 變左應該會成支竿變左直指落海 ~ 如果條魚拉得爆你d牙 ~ 應該唔少野 ~ 我諗 基本識石鯛常識既人 都會知道 支竿直指落海 會係第一時間飛竿先 還是 石鯛架個一字主力會受力先 ~ 師兄支竿個尾壓應該唔會咁勁 卡得個石鯛架咁實掛

石鯛架的受力點 只係上下 ~ 因為 佢係扁鋼做成 一字型 ~ 如果左右受力 唔出其 ~ 架同針分開2個部分 ~ 如果比著我 我會拆左隻架 先再拆針囉0。0 
@@ 我唔識嫁 哈哈 ~ 基本力學常識姐 @@
回復 支持 反對