搜索

[釣技] 團子筏的定義

華少 發表於 22/6/2008 23:33:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
經過第二回合的比賽
令小弟有感興趣開此話題討論
從而了解大家對團子筏的定義
定義當然是指是否一定要釣底
當團子落水不欠就散了,這又算不算團子筏呢
正方觀點 (70)

當然要團子到底,一定要把誘餌球壓實才算是團子筏

反方觀點 (41)

釣法求多變,只要落水一刻前依然是團子,就是團子筏

辯手:0 ( 加入 )

辯手:1 ( 加入 )
     樓主| 華少 發表於 22/6/2008 23:34:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
    希望聽到大家對這釣法的意見
    對日後的競技賽意義深遠
    回復

順仔 發表於 22/6/2008 23:44:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
    其實華少已經講出左重點
    釣法求多變
    講真團子落左水一定會散既
    爭在快D散定係遲D散
    最重要係釣到魚
    有時D魚食得密口既
    我會主動揪散個團子
    希望可以直接得分
    回復

光頭仔 發表於 23/6/2008 12:50:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
    如果比賽定下來是團子釣釣法,咁就要有個波仔喇!
    但要睇下對象魚喇..有分底物同埋半水魚ga!
    團子釣法同時可以釣到半水及底物的!
    回復

catiii05 發表於 23/6/2008 13:08:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
    如講團子筏基本係釣底 … 改唔改變釣法係另一話題 … 但團子筏最基本係底層攻擊法

團子釣半水或作唔同泳層釣係有o既 … 叫宙釣 … 用磯竿玩 … 似紀洲釣 … 但紀洲釣基本都係釣底

宙釣出名o既日本釣手係遠矢國利 … 好多人話佢係紀洲釣手 … 但佢其實係用宙釣 … 丸九出過一種好輕好黏可造成細團子o既粉就係用o黎作宙釣 … 個牛丸 size o既團子大約係 3B 重 … 可用浮波負載釣唔同泳層 … 但都係主攻近底 … 好處係增加團子o既 "活動性"
    回復

TinTin 發表於 23/6/2008 23:12:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

講少少野~~

首先,,覺得呢個話題唔適宜作為辯論,,因為正反雙方並唔係各走極端,,反而覺得如果將舊粉搓成其它形狀..如正方形..蛋形..錐形...又算唔算團子筏呢?收相同功效但形狀唔同

ps..本內容純屬撘爹,,並無玩野成份,,歡迎各路高手給予評論
    回復

juxtin 發表於 24/12/2008 15:22:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
    小弟覺得只要搓到一舊野, 落到水會散, 又引到目標魚….就咩都得~
    回復