搜索

塗厚之漆技巧

nftbasis 發表於 22/6/2008 10:46:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
因為old竿頗花,想返新,但沒有慢轉機,而之前在這裡聽其中一個師傅講抹上去,是否可行?要抹多少層?抹第一層後用幾多号沙紙省?(現在用上興厚漆)
TEN69 發表於 22/6/2008 11:11:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 nftbasis 於 2008-6-22 10:46 發表
因為old竿頗花,想返新,但沒有慢轉機,而之前在這裡聽其中一個師傅講抹上去,是否可行?要抹多少層?抹第一層後用幾多号沙紙省?(現在用上興厚漆) ...

nftbasis師兄!您好,
想問一問您枝係咩竿呢?
如果是筏仔的話問題都唔大既,
其他振出的魚竿,
塗厚之漆後會影響振出位置,
所以要加須留意。

用希抺或用乾掃法,資料如下:
http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=16143&extra=page%3D5

其實乾掃法厚之漆份量很薄,
所以不能用太粗的水磨沙紙,
如果磨得太多會出現磨蝕的現象!
建議1000號、1200號,1500號。

至於要上多少層的問題........
要按效果來判斷,至少三層或以上.....

PS:仲想問一問師兄,上興厚之漆就樹有得買呢?PM回覆!
 樓主| nftbasis 發表於 22/6/2008 12:31:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
TEN69兄:多謝回覆,是振出磯竿。
輕抹也是用油筆抹,會否有抹痕呢?
我以前也用JP的TOHO,也好像是有"跣開既問題",是否即厚薄不均勻?
這隻上興好像比較好用!
TEN69 發表於 22/6/2008 23:56:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 nftbasis 於 2008-6-22 12:31 發表
TEN69兄:多謝回覆,是振出磯竿。
輕抹也是用油筆抹,會否有抹痕呢?
我以前也用JP的TOHO,也好像是有"跣開既問題",是否即厚薄不均勻?
這隻上興好像比較好用! ...

ngtbasis師兄您好!

1. 首先多謝閣下短訊資料先。
2. 用筆會有筆痕,但厚之漆有流平性,所以筆痕問題不大,用幼沙打磨便可。(製作比較厚的塗層方法)
3. 磯竿不能塗上太厚的塗層,會影響振出效果。
4. 部份厚之漆可以用有機溶液(天拿水)稀釋使用。
5. TOHO呢個問題呢.......我都用過好多方法,都唔係好識用佢.........(唔用溶濟、厚塗效果比較好)

睇黎師兄己經測試過上興隻厚之漆喇喎,
幾時有相睇呢?
 樓主| nftbasis 發表於 23/6/2008 23:43:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
TEN69兄:
你好!我已上了厚之漆,但有少許跣開,怎補 救?
我用蕉臘(幼臘)省過,仍然省不平!沙紙省或粗車臘省可以嗎?
你是否有慢轉機?可否告知在那裡買?
TEN69 發表於 23/6/2008 23:53:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 nftbasis 於 2008-6-23 23:43 發表
TEN69兄:
你好!我已上了厚之漆,但有少許跣開,怎補 救?
我用蕉臘(幼臘)省過,仍然省不平!沙紙省或粗車臘省可以嗎?
你是否有慢轉機?可否告知在那裡買? ...

nftbasis師兄!

如果厚之漆跣開可能需要重上,
用沙紙或粗臘都可以,
不過用粗臘後再上厚之漆時,
需要清潔乾淨才可上第二層厚之漆!

本人有慢轉磨打,
好耐之前買落,
如果師兄想整既話,
可以瀏覽有關慢轉磨打既舊帖子。
一定幫到師兄您架!
最強幻象 發表於 24/6/2008 11:42:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 6# 的帖子

師兄咩叫跣開呢...係咪因為無慢轉磨打...D厚子漆走埋一邊...
TEN69 發表於 24/6/2008 11:58:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-6-24 11:42 發表
師兄咩叫跣開呢...係咪因為無慢轉磨打...D厚子漆走埋一邊...

幻象兄!

跣開呢個問題呢,
用toho厚之漆好常見(是本人製作常遇到問題)。
係指厚之漆無拉拉有一個位上唔到,
通常大範圍就會出現............

冇慢轉摩打係好棘手架,
一係上薄D上多幾次,
一係用慢轉摩打玩下,
幾過癮架。
最強幻象 發表於 24/6/2008 12:01:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TEN69 於 2008-6-24 11:58 AM 發表 
幻象兄! 跣開呢個問題呢,用toho厚之漆好常見(是本人製作常遇到問題)。係指厚之漆無拉拉有一個位上唔到,通常大範圍就會出現............ 冇慢轉摩打係好棘手架,一係上薄D上多幾次,一係用慢轉摩打玩下,幾過癮架。 ...

過癮...好在我問左朋友借部黎玩吓啫...
 樓主| nftbasis 發表於 25/6/2008 17:35:59 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
TEN69兄:
又唔得啦 !今早用0号和1200号沙紙省完後,用消毒火酒抹乾淨,用針筒量度份量後再溝厚之漆,用薄塗方法塗上去,又有這種”跣開”發生,重好嚴重。
請問是否有什麼步驟或方法做錯?